
Samaan aikaan, kun kauppojen hyllyt kilpailevat asiakkaiden huomiosta, kulisseissa käydään kiivasta innovaatiokamppailua. Canon kutsui 11. maaliskuuta pakkausteollisuuden koolle seminaariin, jossa keskityttiin pakkausten, myymälänäyttöjen ja kestävien ratkaisujen tulevaisuuteen.
— Tarvitsemme myymälässä vain muutaman sekunnin, ja saamme asiakkaan huomion vangituksi, sanoi Daniel Stålhammar esiintyessään lavalla. Hän on Smurfit Westrockin On Well -yksikön johtaja Helsingborgissa ja tietää, kuinka ratkaisevaa strategisesti suunniteltu myymälänäkyvyys voi olla.
Sama ratkaisu ei käy kaikille
Globaali pakkausjätti Smurfit Westrock ottaa teknologisen harppauksen ja asentaa uuden digitaalisen painokoneen, joka tulostaa aaltopahville. Daniel Stålhammar ei usko yksinkertaisiin ratkaisuihin.
— Ei ole olemassa yhtä ratkaisua kaikkeen. Joskus digitaalipaino on ihanteellinen, kun taas toisaalta offset-paino voi olla paras vaihtoehto. Maailmassa, jossa aikataulut ovat yhä tiukempia, joustavuus on avainasemassa.
— Samalla on tärkeämpää kuin koskaan ajatella kestävyyttä koko arvoketjussa. Asiakkaat vaativat paitsi laatua myös kierrätettäviä materiaaleja ja mahdollisimman pientä ympäristöjalanjälkeä. Tasapainoilu on sekä haastavaa että välttämätöntä.
Pakkausteollisuuden kilpailu kiristyy
Moltzau Packagingin toimitusjohtaja ja osaomistaja Christin Faukland Martinsen korosti kestävän tuotannon merkitystä. Hän viittasi erityisesti uusiin EU:n PPWR-säädöksiin, jotka astuvat pian voimaan.
– Kyse on radikaalista optimoinnista. Turha materiaalinkäyttö on poistettava, muovin määrää on vähennettävä ja kaiken on oltava kierrätettävää.
Moltzau Packagingilla on vahva tausta kartonkipakkausten maailmassa – erityisesti elintarviketeollisuudessa. Yritys pyrkii nyt korvaamaan muoviratkaisut kuitupohjaisilla vaihtoehdoilla. Martinsen kuitenkin huomauttaa, että oikotietä ei ole.
— Kierrätetty kartonki on upeaa, mutta on tärkeää muistaa, ettei se aina sovi suoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa. Ei-toivottuja aineita voi siirtyä materiaaleista toisiin. Siksi yhteistyö asiantuntijoiden kanssa on välttämätöntä kehityksen suunnan löytämiseksi. Pienemmille valmistajille ja startup-yrityksille Canonin ratkaisut ovat ihanteellisia, sillä niiden teknologia tarjoaa joustavuutta pienille tuotantosarjoille, hän sanoi.
Tulevaisuuden mahdollisuudet
Canonin Large Format Graphics (LFG) -liiketoiminnan kehitysjohtaja Anton Strand esitteli showroomin vaikuttavia koneita energisellä tyylillään ja ilmoitti, että ne ovat vasta alkua.
— Tiesitkö, että 20 prosenttia myymälämyynnistä tapahtuu perinteisten hyllyjen ulkopuolella? Myymälänäytöissä on todella tehoa. Oman pakkaustuotannon aloittamisen kynnys ei ole koskaan ollut matalampi, ja automaatio virtaviivaistaa prosesseja sekä tekee niistä kustannustehokkaampia, hän sanoi.
Seminaarissa Canon esitteli käytännössä teknologista arsenaaliaan mukaan lukien AIVPack-ohjelmiston. Sillä pakkauksia voi suunnitella nopeasti ja helposti valitsemalla jonkun yli 1 300 standardoidun mallin joukosta, jotka on räätälöity erityistarpeisiin. Osallistujat pääsivät myös näkemään Colorado- ja Arizona-tulostimet toiminnassa sekä leikkaus- ja taivutuskoneet, jotka muuntavat suunnittelut valmiiksi tuotteiksi ennätysajassa.
Alan yhdistäminen innovaation ja osaamisen kehittämiseksi
Pack-IT on vain yksi Canonin järjestämistä alan seminaareista. Wrap-IT on jo pidetty ja seuraavat sarjan seminaarit ovat Decorate-IT ja Manage-IT.
— Haluamme tarjota ammatillista tietoa, konkreettisia esimerkkejä ja käytännön esittelyjä luodaksemme kohtaamispaikan ja perustan tuleville ratkaisuille. Voi kuulostaa suoraviivaiselta, mutta monella tapaa olemme keskellä pakkausalan vallankumousta, joka tapahtuu kuluttajien silmien edessä – usein ilman, että he huomaavat sitä, hän päätti.