Päätyykö pakkaus hylkyyn vai kiertoon?

JULKAISTU: 2022-04-06
PÄIVITETTY: 2023-02-16


Suunnitelulla voidaan edesauttaa pakkausten kierrätysasteen kasvua kahdella tavalla: opastamalla pakkauksessa kuluttajaa lajittelussa sekä optimoimalla pakkauksen soveltuminen nykyiseen kierrätysinfrastruktuuriin. Kuluttajan lajittelu ja muovipakkauksen päätyminen oikeaan paikkaan kierrätyslaitoksella määrittävät kierrätyksen onnistumisen eli korkealaatuisen jakeen, jolla voi olla useita loppukäyttökohteita.

Muovinkäsittelylaitoksella optinen tunnistaja erottaa muovilaadut toisistaan kappaleen pinnan perusteella. Jos muovilaatu tunnistetaan etiketin perusteella, joka on eri materiaalia kuin muu pakkaus, etiketti johtaa tuotteen väärään virtaan. Muovisten sleevereiden merkitys on tunnistusvaiheessa vielä etikettiäkin suurempi, sillä kääreet peittävät usein lähes koko tuotteen pinta-alan.

Tunnistamisen lisäksi myös etikettien väriaineet, liimat ja muut lisäaineet voivat heikentää kierrätysmassan laatua sinne päätyessään. Pakkaussuunnittelussa voidaankin tehdä kierrätysystävällisiä valintoja, kuten käyttää mahdollisimman vähän näitä lisäaineita ja suosia etikettejä, jotka ovat samaa materiaalia kuin itse pakkaus.

Pakkaussuunnittelussa myös kuluttajan aktivoiminen on tärkeää. Vaikka pakkaus olisi suunniteltu kierrätettäväksi ja sen materiaalit olisivat kierrätyskelpoisia, täytyy kuluttajan osata ja huomata irrottaa eri osat toisistaan ja lajitella ne oikein. Tässäkin pakkaussuunnittelulla on roolinsa. Ensimmäinen askel on laittaa merkinnät kuntoon eli painattaa pakkauksiin merkintöjä, joita kuluttaja ymmärtävät ja osaavat seurata.

Lue Ia Ahlin maisterintutkielmansa pohjalta kirjoittama artikkeli Pakkaus-lehdestä 2/2022 tai Pakkausyhdistyksen verkkosivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)