Kasvipohjaiset elintarvikkeet ovat kasvattaneet tasaiseen tahtiin suosiotaan. Tulli on marraskuun loppuun mennessä tutkinut yli 30 vegetuotteen laatua ja turvallisuutta vuonna 2021. Maahantuonnin yhteydessä tutkitut elintarvikkeet ovat olleet pääasiassa vaatimusten mukaisia. Yleisin valvonnassa löydetty virhe on puutteellinen tieto suolan, proteiinin tai rasvan määrästä.
Tulli on tutkinut kuluneena vuonna maahantuotuja kasvipohjaisia eineksiä ja valmisruoka-aineksia, kasvirasvapohjaisia juustonkaltaisia valmisteita sekä erilaisia lihankorvikkeita, kuten kasviproteiinisuikaleita ja -pyöryköitä.
Tulli ei ole havainnut itse tuotteissa suuria puutteita. Yleisimmäksi virheeksi 36 valvotun tuotteen joukossa on osoittautunut puutteellinen tai virheellinen tieto suolan määrästä: esimerkiksi korkea suolapitoisuus vaatii lisämerkinnän, joka on puuttunut osasta tuotteista. Lisäksi valvonnassa huomattiin virheitä suola-, proteiini- ja rasvapitoisuuksissa, kun verrattiin pakkauksessa ilmoitettuja määriä analyyseissa todettuihin määriin. Neljässä tuotteessa ongelmia ilmeni joko lisäaineiden pitoisuuksien tai niiden virheellisen ilmoittamisen vuoksi.
– Vegetuotteissa havaitut isoimmat merkintävirheet olemme määränneet korjattaviksi ja pienemmistä annamme toimijalle huomautuksen. Toimijat vastaavat viime kädessä tuotteistaan itse, ja toivottavasti reagoivat vastuullisesti Tullin tekemiin löydöksiin, muistuttaa Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.
Ravintoarvo- ja pakkausmerkinnöistä sekä niihin liittyvästä konsultoinnista voit lukea lisää täältä.