Mustakin muovi voi kiertää

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-01-08
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Paccor on muovinvalmistaja, jota voisi luonnehtia uusvanhaksi yritykseksi: nykymuotoinen yhtiö on suhteellisen nuori, mutta se ammentaa kokemusta ja tietotaitoa yhtiön taustalla olevilta pitkän linjan pakkaustuottajilta. Vuonna 2007 yhtiö osti ranskalaisen Veriplast Groupin pakkaustuotannon, ja kotimaisen Huhtamäki Oyj:n kuluttajatuotedivisioona seurasi perässä vuonna 2010. Tuloksena syntyi Paccor Group, joka tosin vuosina 2014–2018 tunnettiin nimellä Coveris. Nyt yhtiö työllistää yhteensä yli 3000 henkilöä 16 eri maassa Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Paccorilla on pitkä kokemus eri muovilaatujen työstämisestä ja osaamista löytyy oman talon sisältä laajasti. Hämeenlinnan tehdas on moderni ja automaatiotaso on korkea. Kuten alalla yleensä, myös Paccorin asiakkaat osaavat vaatia pakkaustuottajalta materiaalitehokkuutta, ja haasteena on pakkausmateriaalin vähentäminen ja pakkausten keventäminen.
– Pakkauksia kehitettäessä on huomioitava materiaalivalinnat ja suhteutettava tarvittavan materiaalin määrä, jotta tuote pysyy suojattuna. Teknologian kehityksen myötä myös raaka-aineen käyttö pystytään optimoimaan entistä paremmin, Paccor Finland Oy:n toimitusjohtaja Pekka Jokimies sanoo.

Mustan muovin ongelmallisuus ja yhteensopimattomuus kierrätysjärjestelmien kanssa on yleisesti tiedossa, mutta mitä ei ehkä tunneta niin laajalti, on Paccorin valikoimista löytyvä täysin kierrätettävä musta polypropeenilaatu. Tätä muovia ei ole värjätty hiilellä, ja valoa vasten katsottaessa voi huomata, että materiaali ei ole täysin valoa läpäisemätöntä. Monissa käyttökohteissa se kuitenkin voi korvata perinteistä mustaa muovia.
– Mustalla muovilla on useita ominaisuuksia, joiden takia asiakkaat ovat halunneet sitä käyttää. Esimerkiksi etiketöinnit erottuvat mustalta taustalta monia muita vaihtoehtoja paremmin, ja lisäksi sen valolta suojaavuus on kiistaton, sanoo Paccor Finland Oy:n Skandinavian myyntijohtaja Kimmo Tuovinen.

Musta muovi on iskostunut ihmisten mieliin niin vahvasti pahikseksi, että kynnys sen käyttämiseen voi olla korkea – olkoonkin, että hiiletön musta materiaali soveltuu jo nykyisiin mekaanisiin kierrätysjärjestelmiin. Tulevaisuudessa musta muovi voi hyvinkin toipua mainekolhuistaan, kunhan kierrätysteknologiat kehittyvät. Sitä ennen nykyiseen mekaaniseen kierrätykseen soveltuva musta muovi palvelee monen asiakkaan tarpeita.

Lue koko Pakkaus-lehden 8/2020 artikkeli täältä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox