Muovit pois IKEAn pakkauksista – yritys keskittyy kuitupakkauksiin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-11-26
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Vuoteen 2028 mennessä kaikki muovi häviää IKEA:n pakkauksista – niiden sijaan konserni keskittyy käyttämään kuitumateriaaleja.

Pakkausratkaisut ovat tärkeä osa IKEAn liiketoimintamallia, jotka mahdollistavat tuotteiden käsittelyn ja tuotannon. Tällä hetkellä 10 prosenttia yrityksen tuotteista pakataan muoviin. IKEA kirjoittaa lehdistötiedotteessaan, että muovipakkauksista luovutaan vaiheittain, ensin uusien tuotteiden pakkauksissa. Koko tuotevalikoiman luvataan olevan muoviton 2028 mennessä. Tavoitteena on vähentää muovijätettä ja edistää IKEAn siirtymistä uusiutuvista ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettuihin pakkauksiin.

– Muovin asteittainen poistaminen kuluttajapakkauksistamme on seuraava iso askel matkallamme kohti kestävämmän kehityksen mukaisia pakkauksia, muovijätteen vähentämistä sekä uusien ratkaisujen kehittämistä kierrätetyistä ja uusiutuvista materiaaleista. Luopuminen tapahtuu asteittain tulevina vuosina ja keskitymme pääasiassa paperiin, koska se on kierrätettävää ja uusiutuvaa, sanoo Erik Olsen, IKEA Swedenin pakkaus- ja identiteettipäällikkö.

Pakkausratkaisut ovat tärkeä osa konsernin liiketoimintamallia, jotka mahdollistavat kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden turvallisen käsittelyn ja tuotannon, ja joihin kaikilla on varaa.

IKEA käyttää tiedotteen mukaan vuosittain yli 10 miljardia kruunua ja noin 920 000 tonnia pakkausmateriaaleja. Kuluttajapakkausten muovista eroon pääseminen vaatii uusia ratkaisuja ja tiivistä yhteistyötä tuotekehityksen kanssa koko arvoketjussa.

− Jatkuva uusien ja parempien materiaalien etsiminen on osa arvojamme – eivätkä pakkaukset tee poikkeusta. Muovista luopuminen pakkauksissamme on epäilemättä iso haaste tulevina vuosina. Toivomme, että voimme tukea uusien pakkausinnovaatioiden tekemistä hyödyntämällä yrityksemme kokoa ja vaikuttaa myönteisesti koko toimialaan myös oman arvoketjumme ulkopuolella, sanoo Maja Kjellberg, Ruotsin IKEA:n pakkauskehitysjohtaja.

Vaikka tavoitteena onkin poistaa muovi kokonaan IKEAn pakkauksista, muovipakkauksia tarvitaan silti jatkossakin tiettyjen elintarvikevalikoiman tuotteissa, jotta elintarviketurvallisuus varmistuu. Tällöin käytetään kierrätysmuovia tai uusiutuvista raaka-aineista valmistettua ei-fossiilista muovia.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB