Muovipakkausten keräysverkosto valmis

JULKAISTU: 2016-08-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomessa on nyt säädösten edellyttämä käytettyjen muovipakkausten vastaanottoverkosto. Yrityksille on 66 vastaanottopaikkaa ja kuluttajille 500 pistettä.

Muoviteollisuusyhdistyksen mukaan vappuna 2015 avattiin yrityspakkauksille tarkoitettu nk. terminaaliverkosto eli 66 vastaanottopaikkaa. Kuluttajapakkausten 500 pisteen uusi verkosto saatiin viimeisteltyä heinäkuun 2016 lopussa. Näiden lisäksi maassa kerätään sadoissa pisteissä muovikasseja, -säkkejä, -kanistereita sekä tietysti pantillisia muovipulloja.

Muovipakkaukset lajitellaan ja jalostetaan uusioraaka-aineiksi pääosin Suomessa. Liiton mukaan kun myös asianmukainen jätteiden energiahyödyntäminen on käytössä koko maassa, ei muoveja ole tarpeen enää sijoittaa kaatopaikoille.

Rinki-ekopisteitä nyt 1 850

Suomen Pakkauskierrätys Rinki kertoo, että myös Rinki-ekopisteiden lukumäärä täyttää vaatimukset. Pakkausasetuksessa määritelty ekopisteiden määrä on valmistunut sovitusti heinäkuun loppuun mennessä. Nyt vähintään 1 850 ekopisteessä kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia. Lisäksi vähintään 500 pisteessä on myös muovipakkausten keräys.

Uudet Rinki-ekopisteet sijaitsevat kauppojen tai liikekeskusten yhteydessä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Monilla paikkakunnilla kunnan vanhoja, olemassa olevia keräyspisteitä on muuttunut Rinki-ekopisteiksi. Niitä on täydennetty uusilla kerättävillä materiaaleilla. Useassa pisteessä sekä muovi- että kartonki­pakkaukset kerätään logistisesti tehokkailla puristimilla. Monissa Rinki-ekopisteissä on mahdollisuus palauttaa myös keräyspaperia ja tekstiilejä.

Ekopisteverkon kehitystyö jatkuu edelleen, vaikka pisteiden lukumäärää ei ainakaan toistaiseksi kasvateta. Syksyn aikana avautuu uusia pisteitä kauppojen yhteyteen. Näillä pisteillä korvataan sijainniltaan vähemmän keskeisiä pisteitä. Kartonki- ja lasipakkausten sekä metallin keräyspisteitä avataan myös asetuksen edellyttämiin pieniin taajamiin, joista piste vielä puuttuu. Tavoitteena on kehittää palvelua siten, että se on mahdollisimman vaivattomasti kuluttajien saavutettavissa.

 

 

 

Jatka lukemista

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille

Better with Less – Design Challenge -pakkaussuunnittelukilpailun kymmenen finalistityötä esittelevät luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille. Tarve löytää vaihtoehtoja on ilmeinen, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Ilkka Harju. Työt ovat nyt nähtävillä ja suosikkiaan voi äänestää verkossa.
better-kilpailu-liituaski

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)