Muovipakkausten keräysverkosto valmis

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2016-08-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomessa on nyt säädösten edellyttämä käytettyjen muovipakkausten vastaanottoverkosto. Yrityksille on 66 vastaanottopaikkaa ja kuluttajille 500 pistettä.

Muoviteollisuusyhdistyksen mukaan vappuna 2015 avattiin yrityspakkauksille tarkoitettu nk. terminaaliverkosto eli 66 vastaanottopaikkaa. Kuluttajapakkausten 500 pisteen uusi verkosto saatiin viimeisteltyä heinäkuun 2016 lopussa. Näiden lisäksi maassa kerätään sadoissa pisteissä muovikasseja, -säkkejä, -kanistereita sekä tietysti pantillisia muovipulloja.

Muovipakkaukset lajitellaan ja jalostetaan uusioraaka-aineiksi pääosin Suomessa. Liiton mukaan kun myös asianmukainen jätteiden energiahyödyntäminen on käytössä koko maassa, ei muoveja ole tarpeen enää sijoittaa kaatopaikoille.

Rinki-ekopisteitä nyt 1 850

Suomen Pakkauskierrätys Rinki kertoo, että myös Rinki-ekopisteiden lukumäärä täyttää vaatimukset. Pakkausasetuksessa määritelty ekopisteiden määrä on valmistunut sovitusti heinäkuun loppuun mennessä. Nyt vähintään 1 850 ekopisteessä kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia. Lisäksi vähintään 500 pisteessä on myös muovipakkausten keräys.

Uudet Rinki-ekopisteet sijaitsevat kauppojen tai liikekeskusten yhteydessä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Monilla paikkakunnilla kunnan vanhoja, olemassa olevia keräyspisteitä on muuttunut Rinki-ekopisteiksi. Niitä on täydennetty uusilla kerättävillä materiaaleilla. Useassa pisteessä sekä muovi- että kartonki­pakkaukset kerätään logistisesti tehokkailla puristimilla. Monissa Rinki-ekopisteissä on mahdollisuus palauttaa myös keräyspaperia ja tekstiilejä.

Ekopisteverkon kehitystyö jatkuu edelleen, vaikka pisteiden lukumäärää ei ainakaan toistaiseksi kasvateta. Syksyn aikana avautuu uusia pisteitä kauppojen yhteyteen. Näillä pisteillä korvataan sijainniltaan vähemmän keskeisiä pisteitä. Kartonki- ja lasipakkausten sekä metallin keräyspisteitä avataan myös asetuksen edellyttämiin pieniin taajamiin, joista piste vielä puuttuu. Tavoitteena on kehittää palvelua siten, että se on mahdollisimman vaivattomasti kuluttajien saavutettavissa.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB