Metsä Springin ja Valmetin 3D-kuitutuotteen koetehdas vihittiin käyttöön

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-08-23
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Valmetin 3D-kuitutuotteen koetehdas vihittiin käyttöön Äänekoskella maanantaina 22.8.2022. 

Metsä Springin koetehtaalla keskellä Metsä Groupin tehdasintergraattia valmistetaan Muoto-kuituvalostuotetta, joka on uusi avaus pakkausmarkkinoilla. Puuraaka-aineesta tehty Muoto on vaihtoehto muoville monissa loppukäyttökohteissa, esimerkiksi erikokoisissa ja -muotoisissa ruokapakkauksissa. Metsä Springin ja Valmetin yhdessä kehittämällä teknologialla ja linjastolla märästä kuitumassasta pystytään valmistamaan suoraan ilman välivaiheita 3D-muotoisia pakkauksia.

– Tämä antaa mahdollisuudet suunnitella resurssitehokkaasti pakkauskonsepteja asiakaskohtaisen ja loppukäyttökohteen vaatimusten mukaisiksi. Kerrosrakenne takaa pakkauksen saumattoman ja lujan rakenteen, sanoi Metsä Springin tuotepäällikkö Tarja Heikkilä esitellessään uutta tuotetta tehtaan avajaistilaisuudessa.

– Tarkoitus on pilotoida tuotetta valittujen asiakkaiden kanssa erilaisissa käyttökohteissa ja jatkaa teknologian hienosäätöä ja tuotteen kehittämistä. Muoto-brändille rakennetaan liiketoimintamalli, jolla voitaisiin korvata muovipakkauksia, sanoi projektijohtaja Jarkko Tuominen.

Tuote valetaan lopulliseen muotoonsa tuotantolinjalla ja tarvittava barrieeri suihkutetaan pakkausten pintaan heti valamisen jälkeen valmistuslinjastolla. Barrieerin koostumusta ei paljasteta. – Tavoitteenamme on kokonaan muoviton tuote, Jarkko Tuominen sanoi.

Tuotteet ovat kierrätettäviä ja biohajoavia.

Muoto-tuotteen noin 20 miljoonan euron koetehtaan rakentaminen alkoi Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle loppuvuonna 2020 ja se käynnistettiin toukokuussa 2022. Jos markkinoiden kiinnostus ja tuotteen toimivuus pystytään laajassa mittakaavassa osoittamaan, Metsä Group harkitsee suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

Muoto-tuote valmistuu linjastolla kerralla valmiiksi. Linjaston alussa märästä puukuidusta muodostetaan tuote, ja loppupäässä robotti pakkaa asiakasvalmiit tuotteet pinoissa laatikoihin.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB