Millaista on suomalainen ympäristömarkkinointi?

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-12-08
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomen ympäristökeskus SYKE on syksyn aikana kerännyt otoksen mainosten ympäristöväitteistä. Aineisto kerättiin teknisillä työkaluilla verkkomainonnasta. Sen osuus mainonnasta on kasvanut pitkään, ja oli vuonna 2020 jo noin puolet.

Aineiston keruuta täydennettiin marraskuussa viikon mittaisella kansalaiskampanjalla, jossa kuluttajien oli mahdollista ilmoittaa havaintoja yritysten ympäristöväitteistä sosiaalisessa mediassa tai anonyymillä lomakkeella. Kansalaishavaintoja saatiin noin 80, minkä lisäksi kampanja herätti mielenkiintoa ja keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Aineiston keruussa havaittiin toistuvasti erilaisia yritysten omia leiman tai sertifikaatin kaltaisia kuvia, esimerkiksi maapalloja, lehtiä ja kierrätyssymboliikkaa. Ne eivät olleet tunnustettuja ympäristömerkkejä kuten esimerkiksi pohjoismainen Joutsenmerkki, Euroopan ympäristömerkki eli EU-Kukka tai Luomu-merkki.

SYKEn hanke jatkuu kerättyjen mainosten luokittelulla. Sen jälkeen saadaan käsitys mainonnan nykyisestä tilanteesta: millaisia väitteitä esitetään, millä toimialoilla, mihin ympäristövaikutuksiin tarjotaan parannusta ja kohdistuvatko väitteet tuotteisiin vai koko mainostavaan yritykseen. Näin saavutetaan kokonaisnäkemystä verkkomainonnassa käytettävistä ympäristöväitteistä.

Hankkeessa tullaan myös tarjoamaan tietoa tuotteiden mainostajille. Hankkeessa järjestetään työpajoja, joissa keskustellaan näiden toimijoiden kanssa siitä, millaisia haasteita asianmukaisessa ympäristöväitteiden esittämisessä käytännössä koetaan.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x