Lasia voi kierrättää loputtomasti. Sen laatu säilyy ennallaan kierrätyskerrasta toiseen ja kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä.
Lasia kiitollisempaa kierrätettävää materiaalia saa hakea. Pakkausmateriaalina lasin vahvuus on sen turvallisuus ja hygieenisyys: lasipakkauksista ei sekoitu mitään pakattuun aineeseen tai tuotteeseen.
− Lasi ei väsy, sen voi kierrättää kuinka monta kertaa tahansa. Lasin laatu ja puhtaus säilyvät ennallaan. Nykyiset lasimme ovat olleet käytössä jo ties kuinka monta sataa vuotta sitten, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.
Yksi kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että lasi päätyisi sekajätteeseen. Jokainen suomalainen kierrättää vuositasolla noin 4,7 kiloa pantittomia lasipakkauksia.
Lasin kierrätyslaitoksille toimitettiin vuonna 2021 ennätysmäärä lasia: yhteensä 27 981 tonnia. Lasi kiertää Suomessa hyvin, mutta lasipakkausten keräysastiaan päätyy joka vuosi noin miljoona kiloa sinne kuulumatonta tavaraa: posliinia, keittiön lasiesineitä, ikkunalasia, metallia, peilejä ja valaisimia.
Näin lasi kiertää
1. Lasin kierrätyslaitoksille toimitetun lasin määrä: 27 981 tonnia (2021)
2. Markkinoille saatetun lasin alustava kierrätysprosentti: 92 % (2021)
3. Lasipakkausten keräysastiaan heitetyn, sinne kuulumattoman jätteen osuus: hieman yli 4 % (2021).
4. Vuositasolla suomalaiset vievät lasinkeräysastioihin 963 500 kiloa keräykseen kuulumatonta tavaraa.
5. Kierrätetystä lasista 70 %, päätyy uusien pakkausten, kuten juomapullojen ja elintarviketölkkien valmistamiseen. Lopuista tehdään rakennusteollisuuden tuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa.