Miljoona kiloa väärää tavaraa lasinkeräysastiaan

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-06-01
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Lasia voi kierrättää loputtomasti. Sen laatu säilyy ennallaan kierrätyskerrasta toiseen ja kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä.

Lasia kiitollisempaa kierrätettävää materiaalia saa hakea. Pakkausmateriaalina lasin vahvuus on sen turvallisuus ja hygieenisyys: lasipakkauksista ei sekoitu mitään pakattuun aineeseen tai tuotteeseen.

− Lasi ei väsy, sen voi kierrättää kuinka monta kertaa tahansa. Lasin laatu ja puhtaus säilyvät ennallaan. Nykyiset lasimme ovat olleet käytössä jo ties kuinka monta sataa vuotta sitten, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Yksi kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että lasi päätyisi sekajätteeseen. Jokainen suomalainen kierrättää vuositasolla noin 4,7 kiloa pantittomia lasipakkauksia.

Lasin kierrätyslaitoksille toimitettiin vuonna 2021 ennätysmäärä lasia: yhteensä 27 981 tonnia. Lasi kiertää Suomessa hyvin, mutta lasipakkausten keräysastiaan päätyy joka vuosi noin miljoona kiloa sinne kuulumatonta tavaraa: posliinia, keittiön lasiesineitä, ikkunalasia, metallia, peilejä ja valaisimia.

Näin lasi kiertää
1.    Lasin kierrätyslaitoksille toimitetun lasin määrä: 27 981 tonnia (2021)
2.    Markkinoille saatetun lasin alustava kierrätysprosentti: 92 % (2021)
3.    Lasipakkausten keräysastiaan heitetyn, sinne kuulumattoman jätteen osuus: hieman yli 4 % (2021).
4.    Vuositasolla suomalaiset vievät lasinkeräysastioihin 963 500 kiloa keräykseen kuulumatonta tavaraa.
5.    Kierrätetystä lasista 70 %, päätyy uusien pakkausten, kuten juomapullojen ja elintarviketölkkien valmistamiseen. Lopuista tehdään rakennusteollisuuden tuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva