Metsäteollisuustuotteiden kysyntä heikkoa

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-10-17
PÄIVITETTY: 2023-10-25

Kahden huippuvuoden jälkeen metsäteollisuustuotteiden kysyntä keskeisillä markkina-alueilla on heikentynyt selvästi. Ensi vuonna metsäteollisuustuotteiden kysynnän ennakoidaan kuitenkin jo hieman piristyvän, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) Metsäsektorin suhdannekatsauksesta.

Kartongin tuotanto- ja vientimäärät laskevat tänä vuonna yli viidenneksen viime vuodesta. Markkinatilanne on heikko, ja kapasiteetin käyttöaste siksi ennätyksellisen matala. Kartongin kysyntää heikentävät yksityisen kulutuksen aleneminen ja ostajien varastotasojen supistamiset. Kartonkien keskimääräinen vientihinta laskee kolme prosenttia tänä vuonna, vientihintojen laskun odotetaan kuitenkin pysähtyvän loppuvuoden aikana. Vaikka ensi vuonna hintojen ennakoidaan kääntyvän nousuun, viennin keskihinta laskee edelleen kuluvasta vuodesta kuusi prosenttia. Ensi vuonna kartongin tuotanto ja vienti kasvavat neljä prosenttia.

Paperin tuotanto ja vienti Suomesta alenevat tänä vuonna kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tuotannon vähenemiseen vaikuttaa heikon kysynnän ja asiakkaiden varastojen purkamisten lisäksi tuotantokapasiteetin pieneneminen. Talouskasvu on vaisua, ja se pitää kysynnän myös ensi vuonna heikkona. Tilanteen arvioidaan jossain määrin normalisoituvan tämän vuoden pudotuksesta. Suomen tuotanto- ja vientimäärät kasvavat pari prosenttia. Vaikka paperin vientihintojen pudotus on tasaantumassa, keskimääräinen vientihinta jää seitsemän prosenttia viime vuotta heikommaksi. Ensi vuonna viennin keskihinta alenee edelleen yli 13 prosenttia.

Heikko talouskasvu, paino- ja kirjoituspapereiden ja kartonkien heikko kysyntä Euroopassa sekä korkeat varastotasot pitävät sellumarkkinat tänä vuonna vaisuina. Sellun vienti Suomesta kuitenkin kasvaa tänä vuonna 11 prosenttia, mikä johtuu viime vuoden heikosta tuotannon tasosta sekä Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan käynnistymisestä. Sellun ja mekaanisen massan yhteenlasketut tuotantomäärät sen sijaan jäävät viime vuotta pienemmiksi paperin ja kartongin tuotantomäärien pudotessa reippaasti.

Vuonna 2024 sellun vienti Suomesta kasvaa aiempaa suuremman tuotantokapasiteetin ansiosta vielä kuluvaakin vuotta nopeammin, vaikka talouskasvun heikkous tärkeillä markkina-alueilla pitää sellun kysynnän viime vuosia vaisumpana. Viennin vetämänä myös sellun ja massan kokonaistuotantomäärät nousevat huomattavasti. Sellun keskimääräiset vientihinnat laskevat merkittävästi sekä tänä että ensi vuonna.

Lue katsaus: Metsäsektorin suhdannekatsaus 2023-2024 – Jukuri (luke.fi)

Lähde:LUKE

Jatka lukemista

Packnews tarjoaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack 2024 -messuille

Tänä syksynä Packnews tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack-messuille Nürnbergiin.
Messegeschehen / Fair activities in general

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB