Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2024-12-11
PÄIVITETTY: 2024-12-11
ANDRITZin selvityksen mukaan hiilidioksidin talteenotto Kemin kaltaisessa isossa biotuotetehtaassa on mahdollista, mutta ei vielä kannattavaa liiketoimintaa. Kuva Metsä Group.

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.

— Hiilidioksidin talteenotto on suuri mahdollisuus Suomelle rakentaa uutta teollisuutta – ja tehdä merkittävä ilmastoteko. Puuperäisen hiilidioksidin käytöllä vähennetään vastaavasti fossiilisten raaka-aineiden käyttöä ja niistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, sekä edistetään EU:n ilmastotavoitteita, Metsä Groupin hiilidioksidin talteenottohankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtonen kertoo.

Metsä Group etenee ensimmäisten joukossa sellutehtailla syntyvän hiilidioksidin talteenotossa. Sen tuotantolaitoksilla syntyy vuosittain noin 12 miljoonaa tonnia puuperäistä hiilidioksidia, jonka talteenoton selvittämiseen yhtiö panostaa nyt entistä enemmän.

Pehu-Lehtosen mukaan Metsä Groupin tavoitteena on kehittää tehtaitaan biotuotetehdaskonseptin mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että yhtiö hyödyntää sellutehtaiden sivuvirtoja yhä enemmän niin, että puusta jalostetaan resurssitehokkaasti yhä arvokkaampia biotuotteita – joista hiilidioksidin hyödyntäminen raaka-aineena on yksi esimerkki.

Tänä syksynä valmistui ensimmäinen Metsä Groupin ja teknologiayhtiö ANDRITZin tekemä selvitys. Siinä tarkasteltiin, mitä noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotto Kemin biotuotetehtaan kokoisen laitoksen savukaasuista Metsä Groupille teknologia- ja energiamielessä tarkoittaisi.

Hiilidioksidin talteenotto vaatii runsaasti lämpöenergiaa. Tästä syystä selvityksessä tarkasteltiin erityisesti, miten hiilidioksidin talteenotto voitaisiin integroida biotuotetehtaalle mahdollisimman energiatehokkaasti.

Pehu-Lehtosen mukaan selvitys osoitti, että koko ison biotuotetehtaan hiilidioksidimäärän talteenotto on mahdollista, mutta se vaatii suuria investointeja ja talteenottoteknologian sekä markkinan kehittymistä ennen kuin siitä voidaan luoda kannattavaa liiketoimintaa.

— 20 prosenttia hiilidioksidin talteenoton vaatimasta lämpöenergiasta on saatavilla biotuotetehtaan nykyisistä lämpövirroista. Loppumäärä vaatii vielä uudenlaisia, teknisiä ratkaisuja, Pehu-Lehtonen taustoittaa.

Metsä Group etenee hiilidioksidin talteenottohankkeessa vaiheittain ja pilotoi talteenottoa ensi kesänä Rauman sellutehtaalla ANDRITZin kanssa. Pilottivaiheen jälkeen vuorossa on mahdollisen koetehtaan suunnittelu.

Jos hiilidioksidin talteenotto osoittautuu kannattavaksi, metsäteollisuuteen syntyy uusi suurten volyymien puupohjainen raaka-aine, joka luo ympärilleen investointeja, työpaikkoja ja verotuloja – ilmastovaikutuksista puhumattakaan.

Jatka lukemista

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt

Flexican edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvacolle

Flexica Oy:n edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvaco Oy:lle 1.10.2024 alkaen Suomessa. Sopimukseen kuuluu Agergaard GmbH:n, Polymount BV:n, Polywest GmbH:n, Sandon Global Ltd:n, Swedev AB:n ja SWG GmbH:n tuotteita.
Flexica

Uusimmat uutiset

Kaksoisetiketit pelastavat oluen

Jos sinulle jäi yksi tai useampi pullo Eriksbergin jouluolutta pyhien jälkeen, voit muuttaa ne yksinkertaisella kädenliikkeellä pääsiäisoluiksi. Carlsberg ja Eriksberg ovat miettineet tämän asian tarkoin.
julpaskolen_pressbild-1x

Jaakko Nikkilä valittiin Billerud Europen toimitusjohtajaksi

Billerud on nimittänyt Jaakko Nikkilän Billerud Europen toimitusjohtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi.
Jakkox

Tässä on vuoden 2025 Pantone-väri

Pantone Color Instituutti valitsi Mocha Moussen vuoden 2025 Pantone-väriksi
PTN_COY_Hero_Primary_Cropping_1920x1080_2024-0911

HolyGrail 2.0 lisää kiertotaloutta digitalisoimalla pakkaukset

AIM:n (European Brands Association) projektipäällikkö Jan ’t Hart esitteli mielenkiintoista HolyGrail 2.0 -projektia AIPIA World Congress 2024 -tapahtumassa Amsterdamissa. Siinä käytetään digitaalisia vesileimoja, jotta pakkausjäte voitaisiin lajitella tarkemmin ja samalla kierrätyksen laatu nousisi. Tavoitteena on parantaa kiertotaloutta.
Lenor-codes