Metsä Boardin suunnittelukisa ratkesi

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-01-31
PÄIVITETTY: 2023-03-01
||

Better with Less – Design Challenge 2022–2023 -kilpailun voittajat on valittu. Pakkaussuunnittelun asiantuntijoista koostuva tuomaristo päätyi jakamaan voiton ja palkitsemaan ykkössijalla kaksi työtä: ’Kid’s Headphones Packaging’, suunnittelijana Kitty Ching ja ’Cardboard Protecting Filler’, suunnittelijoina Marcin Michalski, Monika Klimpel ja Adrian Olejnik.

Metsä Board järjesti jo kolmannen kerran kansainvälisen Better with Less – Design Challenge 2022-2023 -kilpailun. Kilpailussa kutsuttiin pakkaussuunnittelijoita ideoimaan tulevaisuuden pakkauksia teemalla ’zero waste’ – ei lainkaan jätettä. Haasteeseen osallistui luovilla ideoilla 124 osallistujaa 27 maasta.

– Voittajan valitseminen näin monen erinomaisen työn joukosta oli äärimmäisen vaikea päätös, joten tuomaristo päätyi valitsemaan kaksi pääpalkinnon voittajaa, sanoo tuomariston puheenjohtaja ja Metsä Boardin pakkauspalvelujohtaja Ilkka Harju.

 

Ensimmäisen voittajatyön, ’Kid’s Headphones Packaging’, suunnittelussa on otettu huomioon pakkauksen käytettävyys kuluttajan näkökulmasta sekä helppo kierrätettävyys. Pakkaus on helppo avata ja se suojaa tuotetta erinomaisesti – osoittaen, miten yksinkertainen on usein parasta. Pakkauksessa on otettu huomioon myös uudelleenkäytön näkökulma, sillä pakkauksen sisäosa tarjoaa mahdollisuuden kuulokkeiden säilyttämiselle. Uudelleenkäyttöä tukevat esteettinen ulkoasu ja puhdas ja kestävä ensikuitukartonki. Pakkaus kokonaisuudessaan on valmistettu uusiutuvasta materiaalista ja monomateriaaliratkaisu mahdollistaa tehokkaan ja vaivattoman kierrätyksen elinkaaren lopussa.

Toinen ensimmäisen palkinnon voittajatyö on ’Cardboard Protecting Filler’, television tai elektroniikan kuljetussuojaratkaisu. Kyseinen ratkaisu muodostaa suojaavan palkkimaisen rakenteen, jonka eri osat lukittuvat keskenään toisiinsa mekaanisesti. Aaltopahviset palkit suojaavat pakattavaa tuotetta tehokkaasti pakkauksen jokaiselta sivulta. Tämä pakkausratkaisu on kevyt ja kestävä monomateriaaliratkaisu, joka mahdollistaa helpon kierrätyksen ja vähentää materiaalin käyttöä.

Ensimmäisen palkinnon voittajat jakavat 1. ja 2. sijan palkinnot ja saavat kumpikin 6 500 euroa.

Kolmannen palkinnon, 2 000 euroa, sai ’RESHAPE’. Dawid Thielin pakkauskonsepti on suunniteltu toimimaan innovatiivisen pakkausmuodon ansiosta useammalle erilaiselle  tuotteelle, mikä vähentää varastoitavien pakkausartikkelien määrää.

Metsä Board tarjosi lisäpalkintona opiskelijaharjoittelupaikan Metsä Boardin kartonki- ja pakkausinnovaatioihin keskittyvässä osaamiskeskuksessa Äänekoskella. Voittajatyö oli Patrick Walbyn suunnittelema ’Zero Waste Medication Blister Pack’, lääketeollisuuteen suunniteltu pakkaus, jonka tavoitteena on korvata lääkepakkauksissa usein käytetty muovi ja alumiini kartongilla.

Tuomarit myönsivät myös kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnat saivat Max Gubbinsin suunnittelema ’Totally Bananas’ -pakkaus ja Mine Kocan suunnittelema ’F’lover’ -pakkaus.

Lue lisää voittajatöistä ja finalisteista kilpailun verkkosivustolta betterwithless.org.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak