Mehut pullotetaan kierrätysmuoviin

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-04-21
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Fun Light-, Ekströms- ja Tropicana-muovipulloihin on lisätty vihreä merkki, joka kertoo pullojen materiaalin olevan 100 % kierrätysmuovia. Kiertotaloutta edistetään Orklalla myös pullojen pantillisuudella.

Pohjoismaiden suurimpana päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittajana Orkla haluaa toimia esimerkkinä kierrätysmateriaalien käytössä ja lajiteltaviin pakkauksiin siirtymisessä.

Orklan tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 75 % kaikista pakkauksista ja 50 % muovipakkauksista sisältää kierrätysmateriaalia. Kaikkien pakkausten on lisäksi oltava lajiteltavissa.

– Muovi on tarpeellinen materiaali monessa elintarvikepakkauksessa, mutta sen ei tarvitse olla kertakäyttöistä. Myös muovin alkuperällä on suuri vaikutus sen hiilijalanjälkeen. Siirtymällä 100 % rPET-kierrätysmuoviin Fun Light-, Ekströms- ja Tropicana-muovipullojen materiaalina pienennämme niiden valmistuksesta syntyvää ilmastojälkeä 75 %, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.

Orklan juomatiivisteitä ja mehuja myydään Suomessa yli 8 miljoonaa pulloa vuodessa, joten ympäristön kannalta asialla on merkitystä.

– Kehitämme jatkuvasti myös muita pakkauksiamme entistä ympäristöystävällisemmiksi lisäämällä kierrätysmateriaalien käyttöä ja vähentämällä muovin määrää. Esimerkiksi Pandan suklaalevyjen kääreissä on nyt 14 % vähemmän muovia kuin vuosi sitten, Salminen kertoo.

Suomalaiset maailman parhaita muovipullojen kierrättäjiä

Fun Light-, Ekströms- ja Tropicana-pullot muutettiin jo vuonna 2019 pantillisiksi, heti kun mahdollisuus avautui Suomen Palautuspakkaus Oy:n kierrätysjärjestelmän laajennuksen myötä. Palpan panttijärjestelmään kuuluminen on edelleen valmistajille täysin vapaaehtoista.

Suomi on pullonpalautuksen mallimaa, ja pantillisten juomapakkausten palautusaste on meillä huippuluokkaa – Palpan tilastojen mukaan yli 90 % pantillisista muovipulloista palautuu kiertoon.

Suomalaisesta pullonpalautusjärjestelmästä voit lukea lisää Pakkaus-lehden 1/2021 artikkelista.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox