Kuusamon Juusto on ensimmäinen meijeri Suomessa, joka on vahvasti mukana oluen valmistuksessa. Yhteistyössä Taiwalkosken Panimon kanssa syntyi milk stout -tyyppinen olut.
Tiedotteen mukaan vastaavaa meijerin ja panimon yhteistyömallia ei maailmalta löytyne tässä laajuudessa. Yhteistyö näkyy vahvasti myös uuden oluen etiketissä.
Juustojen valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena juustoheraa, jonka Kuusamon Juusto jatkojalostaa omassa jauhetuotannossaan proteiinijauheeksi ja laktoosiksi. Kuusamon Juusto etsii jatkuvasti uusia innovaatioita laktoosin käytölle. Syksyllä 2018 meijeri aloitti yhteistyön Taiwalkosken Panimon kanssa.
”Olemme tietojemme mukaan ensimmäinen meijeri, joka on näin vahvasti mukana oluen valmistuksessa. Yhteistyön tiiviyttä kuvaa, että logomme on näkyvästi pulloissa. Uutuustuotteesta emme odota koko kansan uutta saunajuomaa. Sen sijaan meille on tärkeää, että raaka-aineet käytetään mahdollisimman pitkälle, jotta mitään ei menisi hukkaan”, kertoo Kuusamon Juuston markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Tonteri.
Laktoosia käytetään sokerina milk stoutin valmistuksessa maailmalla, mutta Suomessa se on harvinaista.