Lidl jakoi 50 000 euroa innovatiivisille pakkauksille

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-06-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Lidl Suomen järjestämän Pakkaustarinoita 2021 -kilpailun voittajat on valittu. Kamupak, Mondelez, Hätälä, Finnvacum ja VihreäKeiju on palkittu yhteensä 50 000 euron palkinnoilla. Lidl Suomi etsi oivaltavia pakkausratkaisuja ja innovaatioita pakkausmuovin vähentämiseen ja muovipakkausten kierrätettävyyden parantamiseen avoimella kilpailulla.

Kilpailuun ilmoitetut työt kilpailivat kolmessa kategoriassa. Ensimmäisen kategorian aiheena oli päästä eroon ylimääräisestä muovista. Voittajia valittiin kaksi: Kamupakin digitaalinen panttijärjestelmä, joka mahdollistaa ruokapakkausten käytön uudelleen, ja Mondelezin Philadelphia-tuorejuustopakkaus, joka valmistetaan vuodesta 2022 lähtien kierrätysmuovista.

Toisessa kategoriassa etsittiin 100-prosenttisesti kierrätettäviä pakkauksia. Myös tässä kategoriassa voittajia valittiin kaksi. Hätälän täysin kierrätettävät kalapakkaukset vähentävät muovia monessa eri kohdassa, jolloin pienistä vähennyksistä syntyy iso vaikutus. Finnvacumin kierrätettävä monomuovi puolestaan yhdistää monikerrosmuoveja. Pakkaus edistää kiertotaloutta merkittävästi ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi viipaloitujen elintarvikkeiden ja makkaroiden pakkaamiseen.

Kolmannessa kategoriassa etsittiin jotakin aivan uutta. Tämän kategorian voitti VihreäKeiju Woodlyn puumuovilla, jota on käytetty esimerkiksi tuoreyrttien pakkauksissa. Täysin kierrätettävä, puusta valmistettu muovi on hiilineutraali ja vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Ratkaisulla on myös vientipotentiaalia.

Jokainen voittaja palkittiin 10 000 euron palkinnolla ja muovipakkauksista valmistetuilla kierrätysmuoviveistoksilla.

Relevantit, mahdolliset ja kekseliäät työt voittivat

Raati teki valintansa tarkastellen ehdotusten relevanssia, toteutustapaa, käyttömahdollisuuksia ja kekseliäisyyttä.

– Pakkauksen tärkein tehtävä on tuotteen ja sen laadun suojaaminen. Voittajatyöt onnistuvat tässä ja lisäksi osoittivat, miten muovia voi vähentää merkittävästi pakkauksissa ja parantaa samalla niiden kierrätettävyyttä, kertoo kilpailun raadissa mukana ollut Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistyksestä.

Voittajien lisäksi raati myönsi kunniamaininnan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin opiskelijaryhmän tölkkimaustepakkaukselle. Kauniisti muotoiltu, elintarvikekartongista valmistettu tölkin muotoinen pakkaus on aidosti uudenlainen ratkaisu, joka on näppärä käytössä verrattuna vaikkapa maustepusseihin. Yleisön suosikiksi nousi Metropolia-ammattikorkeakoulun mehiläisvahapinnotteinen kartonkirasia.

Parempia pakkauksia arjen ja ympäristön hyväksi

Kovatasoisen kilpailun voittajatyöt osoittavat, että on olemassa monia keinoja tehdä muovipakkauksista ympäristöystävällisempiä. Voittajatöiden lisäksi finalistien joukossa oli muun muassa erilaisia kartonkivuokia, merimuovista valmistettu pullo, elintarvikepakkausten ympäristöpisteytysjärjestelmä sekä kompostoituva kääre lehtikaalille.

– Saimme kilpailuun paljon hienoja töitä. Voittajien ratkaisut ovat paitsi kekseliäitä, ne toimivat sekä teknisesti että taloudellisesti ja sopivat hyvin asiakkaidemme arkeen, iloitsee Lidl Suomen kaupallinen johtaja Mikko Forsström.

Pakkaustarinoita-kilpailu on yksi esimerkki siitä, miten Lidl Suomi toteuttaa emoyhtiönsä Schwarz-konsernin kansainvälistä muovistrategiaa. REset Plastic -ohjelma huomioi kokonaisvaltaisesti viisi näkökulmaa muoviin: vähentämisen, pakkaussuunnittelun, kierrätyksen, luonnosta poistamisen sekä tutkimuksen ja kehityksen.

– Muovi on valikoimamme vastuullisuuden ytimessä. Siksi järjestimme kilpailun ja siksi olemme niin iloisia siitä, että meille ehdotettiin niin montaa hyvää ratkaisua. Varmasti kilpailusta seuraa uudenlaisia pakkauksia meidän valikoimaan, Forsström jatkaa.

Lidlin tavoitteena on vähentää muovia ketjun omien merkkien tuotepakkauksissa viidenneksellä vuoden 2025 loppuun mennessä. Lisäksi kaikista pakkauksista tehdään kierrätettäviä ja kierrätysmuovin osuus omamerkkituotteiden pakkauksissa nostetaan 20 prosenttiin. Tämän vuoden loppuun mennessä Lidl luopuu mustan muovin käytöstä pakkauksissa.

Lidl Suomen Pakkaustarinoita 2021 -kilpailussa etsittiin pakkausratkaisuja, joilla vähennetään ylimääräistä muovia, parannetaan pakkausten kierrätettävyyttä tai luodaan jotakin aivan uutta. Kilpailuun osallistui kevään 2021 aikana lähes 80 työtä yrityksiltä, yhdistyksiltä ja korkeakoulujen opiskelijoilta. Näistä Lidlin esiraati valitsi 15 finaaliin, jossa kestävän kehityksen innovaatioita ja muoviteollisuutta edustava asiantuntijaraati valitsi viisi voittajaa.

Voittajat valinneeseen raatiin kuuluivat kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Anu Mänty Sitrasta, luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen VTT:stä, toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä, toimitusjohtaja Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistys ry:stä ja vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg Lidl Suomesta.

Tutustu voittajatöihin täällä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB