Kymmeniä yrityksiä elintarvikevalvonnan ulkopuolella

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-04-18
PÄIVITETTY: 2023-05-03

Ruokaviraston elintarvikevalvonnan kehittämisprojektissa on paljastunut kymmeniä elintarvikealalla toimivia yrityksiä, joista kuntien elintarvikevalvonnassa ei ollut tietoa. Useimmiten syy valvonnan ulkopuolelle jäämiseen oli yritysten tietämättömyys elintarvikevalvontaan kuulumisesta.

Kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten rekistereihin löytyi kehittämishankkeessa lisää noin 60 valvottavaa elintarvikealan yritystä. Tiedot yrityksistä saatiin yhteistyössä Verohallinnon ja kunnallisten elintarvikevalvontayksiköiden kanssa.

Valvonnan ulkopuolelle oli jäänyt monen eri alan yrityksiä, esimerkiksi elintarvikkeiden maahantuonti-, pakkaamis- ja välittämisyrityksiä sekä tukku- ja verkkomyyntiyrityksiä. Yleisimmin yritykset eivät olleet tietoisia rekisteröintivelvollisuudesta kunnan elintarvikevalvontaan. Usein kyse oli niin sanotusta virtuaalihuoneistosta, jossa markkinoidaan ja myydään elintarvikkeita, mutta ei fyysisesti käsitellä niitä lainkaan.

Elintarvikevalvonnassa yrityksiä kohdellaan tasapuolisesti

Elintarvikealan yritysten valvontaan kuuluminen luo pohjan yritysten tasapuoliselle kohtelulle ja mahdollistaa valvonnan kehittämisen ja kohdentamisen riskiperusteisesti. Valvontatehtävien ohella valvontaviranomainen ohjaa ja neuvoo yritystä elintarviketoiminnan vaatimuksista esimerkiksi toimintaa perustettaessa tai kehitettäessä.

Elintarvikealan yritys vastaa toiminnastaan, tuotteidensa turvallisuudesta ja tuotteista annettavista tiedoista. Elintarvikelainsäädännön mukaan yritysten on tehtävä toiminnastaan rekisteröinti-ilmoitus tai hyväksymishakemus elintarvikevalvontaviranomaiselle. Rekisteröinti- tai hyväksymisvelvollisuuden laiminlyönnistä valvontaviranomainen voi asettaa hallinnollisen seuraamusmaksun elintarvikealan toimijalle.

Kuluttajat saavat tietoa valintojensa tueksi

Elintarvikevalvonnalla varmistetaan, että lainsäädännön vaatimukset toteutuvat, elintarvikkeet ovat turvallisia eikä kuluttajaa johdeta harhaan. Säännöllisen valvonnan kohteena olevat elintarvikealan yritykset kuuluvat Oiva-valvontatietojen julkistamisjärjestelmään, jossa valvontaviranomaiset arvioivat yritysten elintarviketurvallisuutta. Oiva-raporttien avulla kuluttajat saavat puolueetonta tietoa valintojensa tueksi.

Viranomaisten yhteistyö elintarvikevalvonnan kehittämisprojektissa jatkuu. Elintarvikealan yritystä perustettaessa tai elintarvikealan toimintaa jo harjoitettaessa jos on epävarmuutta siitä, tulisiko yrityksen kuulua valvonnan piiriin, voi ottaa yhteyttä oman kunnan elintarvikevalvontaan.

Lisätietoa

Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan – Ruokavirasto

Jatka lukemista

Packnews tarjoaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack 2024 -messuille

Tänä syksynä Packnews tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack-messuille Nürnbergiin.
Messegeschehen / Fair activities in general

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB