Kutistekalvo ja pehmopaperipakkaus kierrätysmuovista

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-10-05
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Borealis on kehittänyt arvoketjukumppaneidensa kanssa kaksi joustopakkausratkaisua, joissa mekaanisesti kierrätetyn kuluttajamuovin osuus on 50 prosenttia. Plastotecnican ja ACMIn kanssa tehdyn kehitystyön tuloksena on juomapullojen monikkopakkauksiin tarkoitettu täysin kierrätettävä, kirkas ja hyvän pitovoiman tarjoava monikerroskutistekalvo. Toinen sovellus on yhteistyössä Rani Plastin kanssa on kehitetty kierrätettävä pehmopaperipakkauskalvo, jolla on hyvät painatettavuusominaisuudet sekä suorituskyky pakkauslinjalla.

Borealis kertoo kahdesta pitkäaikaisten arvoketjukumppanien kanssa tehdystä yhteistyöhankkeesta. Näiden tuloksena on kehitetty uusia, täysin kierrätettäviä joustopakkausratkaisuja, joissa mekaanisesti kierrätetyn kuluttajamuovin (PCR) osuus on 50 %. Borealis-konserniin kuuluva kalvomuovien kierrätykseen erikoistunut Ecoplast tuottaa mekaanisesti kierrätettyjä matalatiheyksisiä (LDPE) kierrätysmuovilajeja. Kun kierrätystuotetta lisätään 50 % pakkauskalvoon kalvon paksuutta muuttamatta, saavutetaan 35 % pienempi hiilijalanjälki. Vertailu on tehty muovilajien valmistusprosessien hiilijalanjälkien perusteella. Yhteistyön tavoitteena on nopeuttaa muovien kiertotalouden kehittymistä vastaamalla teknisesti kestävien ja ympäristövaikutuksiltaan vähäisten joustopakkausratkaisujen kysyntään.

Plastotecnican ja ACMIn kanssa tehdyn applikaatioiden kehitystyön tuloksena on täysin kierrätettävä ja kirkas monikerroskutistekalvo, joka antaa pakkauksille hyvän vakauden. Kuva: © Borealis

Monikerroskutistekalvoon PCR-materiaalia

Borealis, Plastotecnica ja ACMI kehittivät 50 % kierrätysmateriaalia sisältävän kutistekalvoratkaisun pullojen monikkopakkauksiin. Euroopan suurimpiin polyeteenipakkausten (PE) tuottajiin lukeutuva Plastotecnica sekä Italian johtava huipputeknisten joustavien pullotus- ja pakkauslinjastojen ja -koneiden valmistaja ACMI SpA tekivät yhteistyötä Borealiksen kanssa lisätäkseen PCR-materiaalin osuutta juomien monikkopakkauksissa käytettävässä monikerroskutistekalvossa. Kehitystyön tuloksen yhteistyökumppanit löysivät ihanteellisen materiaaliratkaisun, jossa yhdistyvät kalvon erinomaiset mekaaniset ja optiset ominaisuudet, painatettavuus sekä valmiiden pakkausten stabiilisuus. Lopputuloksena on täysin kierrätettävissä oleva kalvo, jonka PCR-pitoisuus on 50 % ja jonka raaka-aineiden tuotantoprosessin hiilijalanjälki on 35 % pienempi. Kutistekalvopakkausten testaus suoritettiin ACMI:n toimesta.

Borealis ja Rani Plast kehittivät uuden pehmopaperipakkauskalvon, jonka PCR-pitoisuus on 50 %. Rani Plast on hyödyntänyt kalvo- ja tuotanto-osaamistaan yhteistyössä Borealiksen polymeeriasiantuntijoiden kanssa kehittäessään kalvorakenteen, jota voidaan käyttää talouspaperin ja wc-paperin kaltaisten pehmopaperien ympäristöllisesti kestävämpiin joustopakkauksiin. Borealiksen pian lanseerattava LDPE PCR -luokiteltu NAV 101L on geelitason suhteen parannettu versio edeltäjästään NAV 101:stä. Sen raaka-aineena on käytetty kotitalouksien ja kauppojen kuluttajamuovijätettä ja sen työstettävyys on huomattavasti alhaisemman geelipitoisuuden ansioista erinomainen. Tuotteen painatettavuus ja kirkkaus ovat myös erinomaisia.

– Suomalaiseen tutkimukseen ja kehitykseen liittyvän SPIRIT-hankkeen (Sustainable Plastics Industry Transformation) osallistujana, yrityksemme on iloinen mahdollisuudesta syventää Borealiksen kanssa tekemäämme yhteistyötä joustopakkausten saralla, sanoo Rani Plastin kestävyys- ja kehitysjohtaja Mats Albäck. – Hankkeen onnistuminen osoittaa, että teollisuudenalamme saa aikaan enemmän vähemmällä, kun teemme yhteistyötä: materiaalin suorituskyky ja kestävyys parantuivat, vaikka luonnonvaroja ja energiaa kulutetaan vähemmän.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox