Borealis on kehittänyt arvoketjukumppaneidensa kanssa kaksi joustopakkausratkaisua, joissa mekaanisesti kierrätetyn kuluttajamuovin osuus on 50 prosenttia. Plastotecnican ja ACMIn kanssa tehdyn kehitystyön tuloksena on juomapullojen monikkopakkauksiin tarkoitettu täysin kierrätettävä, kirkas ja hyvän pitovoiman tarjoava monikerroskutistekalvo. Toinen sovellus on yhteistyössä Rani Plastin kanssa on kehitetty kierrätettävä pehmopaperipakkauskalvo, jolla on hyvät painatettavuusominaisuudet sekä suorituskyky pakkauslinjalla.
Borealis kertoo kahdesta pitkäaikaisten arvoketjukumppanien kanssa tehdystä yhteistyöhankkeesta. Näiden tuloksena on kehitetty uusia, täysin kierrätettäviä joustopakkausratkaisuja, joissa mekaanisesti kierrätetyn kuluttajamuovin (PCR) osuus on 50 %. Borealis-konserniin kuuluva kalvomuovien kierrätykseen erikoistunut Ecoplast tuottaa mekaanisesti kierrätettyjä matalatiheyksisiä (LDPE) kierrätysmuovilajeja. Kun kierrätystuotetta lisätään 50 % pakkauskalvoon kalvon paksuutta muuttamatta, saavutetaan 35 % pienempi hiilijalanjälki. Vertailu on tehty muovilajien valmistusprosessien hiilijalanjälkien perusteella. Yhteistyön tavoitteena on nopeuttaa muovien kiertotalouden kehittymistä vastaamalla teknisesti kestävien ja ympäristövaikutuksiltaan vähäisten joustopakkausratkaisujen kysyntään.
Monikerroskutistekalvoon PCR-materiaalia
Borealis, Plastotecnica ja ACMI kehittivät 50 % kierrätysmateriaalia sisältävän kutistekalvoratkaisun pullojen monikkopakkauksiin. Euroopan suurimpiin polyeteenipakkausten (PE) tuottajiin lukeutuva Plastotecnica sekä Italian johtava huipputeknisten joustavien pullotus- ja pakkauslinjastojen ja -koneiden valmistaja ACMI SpA tekivät yhteistyötä Borealiksen kanssa lisätäkseen PCR-materiaalin osuutta juomien monikkopakkauksissa käytettävässä monikerroskutistekalvossa. Kehitystyön tuloksen yhteistyökumppanit löysivät ihanteellisen materiaaliratkaisun, jossa yhdistyvät kalvon erinomaiset mekaaniset ja optiset ominaisuudet, painatettavuus sekä valmiiden pakkausten stabiilisuus. Lopputuloksena on täysin kierrätettävissä oleva kalvo, jonka PCR-pitoisuus on 50 % ja jonka raaka-aineiden tuotantoprosessin hiilijalanjälki on 35 % pienempi. Kutistekalvopakkausten testaus suoritettiin ACMI:n toimesta.
Borealis ja Rani Plast kehittivät uuden pehmopaperipakkauskalvon, jonka PCR-pitoisuus on 50 %. Rani Plast on hyödyntänyt kalvo- ja tuotanto-osaamistaan yhteistyössä Borealiksen polymeeriasiantuntijoiden kanssa kehittäessään kalvorakenteen, jota voidaan käyttää talouspaperin ja wc-paperin kaltaisten pehmopaperien ympäristöllisesti kestävämpiin joustopakkauksiin. Borealiksen pian lanseerattava LDPE PCR -luokiteltu NAV 101L on geelitason suhteen parannettu versio edeltäjästään NAV 101:stä. Sen raaka-aineena on käytetty kotitalouksien ja kauppojen kuluttajamuovijätettä ja sen työstettävyys on huomattavasti alhaisemman geelipitoisuuden ansioista erinomainen. Tuotteen painatettavuus ja kirkkaus ovat myös erinomaisia.
– Suomalaiseen tutkimukseen ja kehitykseen liittyvän SPIRIT-hankkeen (Sustainable Plastics Industry Transformation) osallistujana, yrityksemme on iloinen mahdollisuudesta syventää Borealiksen kanssa tekemäämme yhteistyötä joustopakkausten saralla, sanoo Rani Plastin kestävyys- ja kehitysjohtaja Mats Albäck. – Hankkeen onnistuminen osoittaa, että teollisuudenalamme saa aikaan enemmän vähemmällä, kun teemme yhteistyötä: materiaalin suorituskyky ja kestävyys parantuivat, vaikka luonnonvaroja ja energiaa kulutetaan vähemmän.