KUPARI-rasia tuoremarjoille

JULKAISTU: 2020-06-23
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja kehitetään parhaillaan LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisprojektissa. Kuitupohjaisten pakkausratkaisujen integrointi PK-yritysten tarpeisiin – KUPARI -projektin ensimmäinen pakkaus päädyttiin suunnittelemaan tuoremarjatiloille, sillä projektiin liittyviin työpajoihin osallistui useita ekologisista pakkausratkaisuista kiinnostuneita marjatuottajia Päijät-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta.

Tuoremarjapakkaus on toteutettu LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston asiantuntijoiden sekä LABin muotoilijaopiskelijoiden yhteistyöllä. LABin asiantuntijat ja opiskelijat vastasivat muun muassa pakkauksen visuaalisesta ilmeestä sekä käyttäjälähtöisestä suunnitteluprosessista, ja LUTin pakkaustekniikan asiantuntijat suunnittelivat muotit sekä kehittivät tuotantotekniikkaa. Ratkaisuja turvalliseen ja ekologiseen tuoremarjapakkaukseen kehitettiin yhdessä marjatuottajien kanssa.

Projektipäällikkö Kati Kumpulainen kertoo, että kesällä 2019 toteutettu pilotointi sai positiivisen vastaanoton niin tuoremarjatuottajilta kuin kuluttajiltakin, joten pilotointeja jatketaan jälleen kuluvan kesän aikana. Pakkauksia on ensimmäisen pilotoinnin jälkeen pienennetty käyttäjäpalautteen perusteella vastaamaan sekundääripakkausten mittoja.

– Kartongista valmistetun pakkauksen etuna on laaja painopinta, mikä auttaa näyttävän ulkoasun toteutuksessa. Suunnittelussa on myös huomioitu pakkauksen logistinen toimivuus, Kumpulainen kertoo.

KUPARI-projektissa suunniteltu kartonkipakkaus poikkeaa perinteisestä marjapakkauksesta valmistusmetodiltaan.

– Kartonkipakkaukset on tehty yleensä taivekartongista taittelemalla. KUPARI-rasia valmistetaan puristusmuovaamalla, jolloin esimerkiksi pakkauksen nurkista ja alalaidoista tulee muodoltaan pyöreämmät, joten pakkausta on helpompi ja mukavampi käsitellä. Pakkauksessa ei siis ole teräviä reunoja, jotka saattaisivat tehdä jälkiä herkkien marjojen pintaan. Pakkaus on myös kotimaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu ja kierrätettävä, korostaa Kumpulainen.

Marjojen pääsesonki koittaa heinä–elokuussa, jolloin kuitupohjaiset KUPARI-tuoremarjapakkaukset ovat muutaman marjatilan testattavana Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla. Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen liittojen rahoittama KUPARI-projekti etsii jatkossakin yhteistyökumppaneita innovatiivisten kuitupohjaisten pakkausratkaisujen pilotointiin. Projektissa kartoitetaan erityisesti elintarvikkeita pakkaavien pk-yritysten tuotepakkaamiseen liittyviä haasteita Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)