Koululaisille ja lapsiperheille on tarjolla erilaisia sovelluksia, joilla voidaan tukea kierrätysosaamista ja levittää tietoa kiertotaloudesta ja ympäristötyöstä. Tänä keväänä maitopurkin kyljestä pääsee hyppäämään keskelle kiertotalouspeliä, ja koulut voivat lähteä mukaan lisäämään rantojen viihtyisyyttä.
Arla Suomi ja UPM tuovat yhdessä kiertotalousajattelun kuluttajien arkeen pelillistämisen kautta. Kierrätyskamut-kiertotalouspeli hyödyntää uutta lisätyn todellisuuden teknologiaa ja tarjoaa päivittäin kierrätykseen liittyviä tehtäviä. Peli on jatkoa Arlan ja UPM:n pakkausuudistuksesta alkaneelle yhteistyölle, jonka myötä kaikki Arlan harjakattopakkaukset vaihdettiin täysin uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin pakkauksiin.
Pakkaukset ovat näkyvässä roolissa myös tällä kertaa, sillä Kierrätyskamut-peliä pääsee pelaamaan kaikista Arlan maito- ja Luonto+-jogurttipukeista. Pelaajan tulee ladata älypuhelimeensa peliä varten sovellus, jolla purkin kylki skannataan, jolloin pelihahmot ilmestyvät pelaajan keittiöön. Hahmot antavat pelaajalle päivittäin yhden tehtävän, jonka suorittamisesta palkitaan pelin sisäisillä palkinnoilla. Tähän mennessä päivätehtäviä on ratkottu jo yli 10 000.
Kierrätyskamut-pelin animaatiohahmojen joukossa häärii myös reaalimaailmasta tutumpi kasvo, sillä pelin suunnittelussa on ollut mukana tubettaja Roni Back. Backin voi tavata myös pelimaailmassa yhtenä hahmoista.
Siisti Biitsi kannustaa ympäristötyöhön
Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi on vuonna 2014 käynnistynyt kansalaisille suunnattu rantojen siivoustalkoo-ohjelma. Ohjelman tarkoituksena on paitsi siivota rantoja, myös herättää ihmisiä huomaamaan roskaisuusongelma sekä kerätä tietoa rantojen roskaisuustilanteesta seurantatutkimusta varten.
Nyt Pidä Saaristo Siistinä ry on käynnistämässä peruskouluille suunnatun Siisti Biitsi -kummikouluohjelman. Ohjelmaan osallistuva koulu käy keväällä ja syksyllä siivoamassa valitsemaansa rantaa. Kerättyjen roskien määrä ja tyyppi raportoidaan Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, joka saa arvokasta tietoa rantojen roskaisuuteen liittyen. Tämän lisäksi koulu saa käyttöönsä kattavat tehtävämateriaalit, jotka tarjoavat teoreettista pohjaa ympäristötyön tekemiselle.
Kummikouluohjelma pilotoitiin viime vuonna neljässä koulussa Turun alueella, ja tänä vuonna tavoitteena on saada mukaan 25 uutta koulua. Ohjelma tarjoaa kouluille mahdollisuuden tehdä konkreettista ympäristötyötä Itämeren ja vesistöjen hyväksi sekä rakentaa kestävään kehitykseen perustuvaa käyttäytymiskulttuuria.