Suomalaisen Jospak-startupin kehittämä kuitupohjainen vuoka haastaa muovipakkaukset elintarvikepakkauksissa. Muovia tarvitaan Jospakin pakkauksessa 85 % tavallista muovipakkausta vähemmän.
Jospak perustettiin vuonna 2014 kehittämään ja kaupallistamaan uutta pakkausratkaisua elintarviketeollisuudelle. Yrityksen innovaatio on korkean suojaustason kuitupohjainen vuoka, joka soveltuu monenlaisten elintarvikkeiden pakkaamiseen vaihtoehtona muovipakkauksille. Yrityksen taustalla on pakkausalan tuotantoratkaisuja toimittava Jomet Oy.
”Innovaatiomme perustuu uusiutuvaan ja kierrättävään kuitupohjaiseen pakkausmateriaaliin, joka on kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto fossiilipohjaisille ratkaisuille. Jospakin vuoka sisältää 85 % vähemmän muovia kuin normaali muovipakkaus”, sanoo Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.
Vuoka on tehty mikroaaltopahvista, joka vuorataan sisäpuolelta helposti irrotettavalla korkean suojaustason barrieerimuovikalvolla. Pakkaus suljetaan asiakkaan tuotantolinjalla hermeettisesti muovikalvolla, ja se soveltuu muunnellun atmosfäärin pakkauksiin. Tavoitteena on myös se, että vuoka voidaan lämmittää mikrossa tai uunissa.
Heikkilän mukaan Jospakilla on useita yhteistyökumppaneita tekniikan kehittämisessä. Tuote on nyt pilottivaiheessa. Vuokien valmistus on tarkoitus aloittaa itse tänä vuonna. Vuokaa toimitetaan kolmessa eri koossa, ja se sisältää laajan painopinnan.