Kuituosaaminen on Pohjolan rikkaus

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-11-12
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Huhtamäen tehtailla valmistetaan muun muassa elintarvikepakkauksia, kertakäyttöastioita sekä paperipillejä ja nyt, muuttuneessa maailmantilanteessa, myös kasvosuojaimia kuluttajakäyttöön. Panu Ala-Nikkolan vastuulla on Pohjoismaiden ja Baltian markkinoita palvelevan Fiber Foodservice Nordicin toiminta. Segmentin Suomen-tuotannon sydän, uusi Hämeenlinnan tehdas otettiin käyttöön viime vuonna, ja siellä valmistetaan kuitupohjaisia tuotteita, kuten kartonkilautasia, juomamukeja, jäätelöpakkauksia, pillejä ja salaattipakkauksia. Yhteensä Nordic-yksikkö työllistää noin 250 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa.

Luonnostaan huokoisena materiaalina kartonki tarvitsee aina jonkin pinnoitteen, jotta siitä voidaan tehdä kertakäyttöastioita. Huhtamäen kartonkiastioissa käytetään kolmea pinnoitevaihtoehtoa: perinteistä öljypohjaista ja kasvipohjaista polyeteenipinnoitetta sekä kompostoituvaa pinnoitetta.

Tiukentuva sääntely ja
kertakäyttömukien kohtalo
Pakkausalalla keskustelua herättävä Euroopan komission kiertotalouspaketti ja erityisesti SUP-direktiivi sen osana määrittelee tällä hetkellä pinnoitteet direktiivin vastaisiksi. Sen sijaan kuituun sidottu barrieeri ei sisältyisi direktiivin piiriin. Panu Ala-Nikkola aavistelee uudistuvan lainsäädännön johtavan kuluttajien tottumusten muuttumiseen.
– SUP-direktiivi voi johtaa siihen, että kertakäyttöastioissa siirrytään käyttämään hieman enemmän kuitua ja kuluttajan täytyy totutella siihen, että tuotteessa ei ole barrieeriominaisuutta. Tämä ei luonnollisesti voi kuitenkaan koskea niitä tuotteita, jotka ovat kosketuksissa nesteiden kanssa.

Kierrätyksestä tehoa tuotantoon
Muovin suojaavuus on todennettu, joten sitä on järkevää käyttää. Muovin määrä puolestaan on syytä mitoittaa ruokaturvallisuuden varmistamisen ja elintarvikehävikin välttämisen kannalta mahdollisimman pieneksi. Materiaalitehokkuuden suhteen avainasemassa on kierrättäminen.
– Väestö ja sitä kautta kulutus tulee kasvamaan tulevaisuudessa, joten kierrättäminen on ainoa kestävä ratkaisu – materiaalista riippumatta, Panu Ala-Nikkola summaa.

Kierrätysjärjestelmien kehittämiseen hän toivoo myös panostuksia. Huhtamäki kehittää jatkuvasti esimerkiksi joustomateriaaleistaan helpommin kierrätettäviä. Toimivien järjestelmien avulla materiaalit saataisiin hyödynnettyä uusiokäytössä aiempaa tehokkaammin.
– Yksi pohjoismainen menestystarina on juomapakkausten kierrättäminen. Jos olemme onnistuneet siinä, miksi emme onnistuisi myös muiden pakkausmateriaalien tehokkaassa uudelleenhyödyntämisessä?

Lue koko Pakkaus-lehden 7/2020 artikkeli täältä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva