Kuitu kestää aiempaa käsitystä useamman kierrätyskierroksen

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-01-13
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Uusimman riippumattoman tutkimuksen mukaan kuitupohjaiset pakkausmateriaalit – paperi, kartonki, kartonki ja taivekartonki – voidaan kierrättää yli 25 kertaa ilman, että kuitu heikkenee vain vähän tai ei ollenkaan, todetaan Pro Cartonin julkaisemassa tiedotteessa.

Graz University of Technologyssä Itävallassa vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa kierrätettiin toistuvasti taivekartonkia ja selvittettiin, mikä vaikutus kierrättämisellä on materiaalin mekaanisiin ominaisuuksiin, kuten sen luontaiseen lujuuteen ja vaurionkestävyyteen. Tutkimuksessa ei voitu osoittaa negatiivista vaikutusta kyseessä oleviin mekaanisiin ominaisuuksiin. Myöskään kuidun turpoamiskyky ei lisääntynyt.

Winfried Muehling, Euroopan kartonkivalmistajien yhdistyksen Pro Cartonin johtaja toteaa, että tulokset kiistävät yleisesti käytetyn myytin, jonka mukaan kuitupohjaiset pakkaukset voidaan kierrättää vain 4–7 kertaa ennen materiaalin ominaisuuksien menettämistä. Tutkimus korostaa, että paperi- ja kartonkikuidut ovat paljon kestävämpiä kuin aiemmin on ajateltu.

Tutkimusta johtanut TU Grazin Senior Scientist Rene Eckhart uskoo, että paperin, kartongin ja kartongin kierrätyskertojen määrä riippuu itse asiassa enemmän massan valmistusprosessista ja saavutetusta keräys- ja kierrätyskiintiöstä.

Yliopiston raportissa painotetaan myös lisääntyneiden kierrätyskertojen tuomia ekohyötyjä. ”Mitä useammin samaa pakkausta voidaan kierrättää, sitä positiivisempi on sen ympäristövaikutus”, tutkimuksessa todetaan.

”Jotta kierrätys toimisi, tarvitsemme aina hyvän yhdistelmän neitseellistä kuitua ja kierrätyskuitua. Suorassa kosketuksessa elintarvikkeisiin olevissa pakkauksissa voidaan käyttää ainoastaan neitseellistä kuitua. Samoin luksuspakkauksissa, joissa on usein vaatimuksia materiaalin valkoisuudesta ja jäykkyydestä, käytetään neitseellistä raaka-ainetta”, sanoo Winfried Muehling.

”On tärkeää kerätä, lajitella ja kierrättää kaikki markkinoilla olevat kuitumateriaalit. Neitsyt- ja kierrätyskuidut ovat yhtä tärkeitä kiertotaloudelle, jota monet brändit ja jälleenmyyjät haluavat tukea”, Muehling toteaa.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x