YouGov on julkaissut vuotuisen Food & Health -raporttinsa, jossa tarkastellaan pohjoismaisten kuluttajien suhdetta ruokaan, ympäristöön ja terveyteen yli 10 vuoden ajanjaksolla. Lisäksi YouGov on erillisessä tutkimuksessaan todennut, että koronakriisi on muuttanut erityisesti suomalaisten asenteita ruoan alkuperää kohtaan.
Suomen osalta Food & Health -raportti perustuu 500 haastatteluun, jotka tehtiin helmi–maaliskuun vaihteessa. Erillinen, ostotottumuksia ja asenteita mittaava tutkimus toteutettiin koronakriisin puhkeamisen jälkeen huhti–toukokuussa, ja tässä tutkimuksessa vastaajia oli Suomessa 1008.
40 prosenttia koronakyselyyn vastanneista katsoi aiempaa tärkeämmäksi suosia ostoksissaan Suomessa tuotettua ruokaa. Kolmasosalle puolestaan lähialueen ruoantuotannon tukeminen oli muuttunut entistä merkityksellisemmäksi. Koronatilanteen aiheuttama taloudellinen ja terveydellinen epävarmuus ovat saaneet kuluttajat kiinnittämään enemmän huomiota hinnaltaan edullisempiin tuotteisiin (23 %) ja terveellisempiin vaihtoehtoihin (26 %).
Koronakriisi on aiheuttanut piikin suomalaisten ja lähituotettujen tuotteiden suosiossa, mutta Food & Health -tutkimus osoittaa, että joka neljäs suomalainen (28 %) oli lisännyt lähiruoan ostamista jo ennen pandemiakriisin puhkeamista. Koronan jälkeinen aika näyttää, onko uusi ostoskäyttäytyminen tullut jäädäkseen.