Kosmetiikkatuonnissa puutteita pakkauksissa

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-11-05
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Lähes puolet maahantuoduista Tullin valvomista kosmetiikkatuotteista ei täytä kaikilta osin lainsäädännön vaatimuksia, kuten pakkausmerkintöjä.

Lokakuun puoliväliin mennessä vuonna 2017 Tullilaboratorion tutkimista 145 kosmetiikkanäytteestä peräti 35 oli määräysten vastaisia eli hylättäviä. Lievempiä virheitä todettiin 30 tuotteessa eli noin 21 prosentissa tutkituista tuotteista, kertoo Tullin tiedote.

Kosmetiikkavalmisteissa ei usein ole ilmoitettu ainesosatietoja EU-lainsäädännön edellyttämällä tavalla, niin kutsutuilla INCI-nimillä. Lisäksi ainesosaluettelo voi puuttua kokonaan, yksittäisten aineiden nimissä on virheitä tai ilmoitetut ainesosat eivät vastaa tuotteen todellista koostumusta. Tuote saattaa myös sisältää joko kyseisessä tuotteessa tai kosmetiikkatuotteissa yleisesti kiellettyjä aineita, esimerkiksi väri- tai säilöntäaineita, tai tuotteen pakkauksesta puuttuu jonkin yksittäisen aineen käyttöön liittyvä lisämerkintä, kuten varoitus.

Kosmetiikkatuotteiden pakkauksissa on lainsäädännön mukaan oltava myös tiettyjä muita tietoja, kuten tuotteen käyttötarkoitus, käyttöohjeet, vastuullisen toimijan tiedot ja säilyvyysaikamerkinnät. Toisin kuin ainesosat, muut pakkausmerkinnät on ilmoitettava suomeksi ja ruotsiksi.

Jos pakkausmerkinnöissä on virheitä tai puutteita, mutta tuote täyttää muuten koostumukseltaan määräykset, voi maahantuoja tai Suomessa tuotetta markkinoiva yritys korjata merkinnät lainsäädännön vaatimusten mukaisiksi. Ainesosatietojen korjaaminen edellyttää täsmällisten koostumustietojen saamista tuotteen valmistajalta, mikä on joissakin tapauksissa ollut ongelmallista.
 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak