Kokemäelle kaasutusteknologiaa hyödyntävä muovin kierrätyksen pilottilaitos

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-06-19
PÄIVITETTY: 2023-08-02

GreenCI.fi Oy on yhdessä kumppaneidensa kanssa kehittänyt uudenlaisen kaasutusreaktorin, jonka modulaariratkaisu mahdollistaa muovijätteiden kierrätyksen siellä, missä jäte syntyy. Kokemäelle valmistuu vuonna 2024 ensimmäinen reaktori. Pilottilaitos tulee käsittämään kaksi MES -kaasutusreaktoria.

Vuoden 2024 aikana Kokemäelle valmistuu ensimmäinen testipalveluiden myyntiin tarkoitettu pienemmän koon (kapasiteetti 300 tonnia/vuosi) reaktori, jonka avulla voidaan todentaa laitosinvestoinnin kannattavuus, minkä jälkeen tulevat asiakkaat pystyvät tekemään investointipäätöksen. Laitos tulee soveltumaan useiden eri jätelajien kaasutuksen testaamiseen.

Samanaikaisesti ensimmäisen reaktorin kanssa käynnistyy suuremman koon (kapasiteetti 6000 tonnia/vuosi) reaktorin rakentaminen, ja tämä tytäryhtiö GreenCI.fi Pilot Environment Kokemäki Oy:n omistama kokonaisuus valmistuu referenssikohteeksi vuonna 2025. Esittelylaitos tulee vastaanottamaan muovijätettä, jonka kierrätyksen lopputuotteena syntyy synteesikaasua. Kaasusta valmistetaan elintarvikekelpoista muovinvalmistuksen raaka-ainetta pelletteinä/rakeina, joka toimitetaan laitoksen vieressä toimivalle Sataplast Oy:lle. Aspelin-ryhmään kuuluva Sataplast jatkojalostaa muovirakeesta elintarvikekelpoista pakkausmuovia kotimaan, Pohjoismaiden sekä Baltian markkinoille.

Kaasutusreaktori hyödyntää seuraavan sukupolven ylikriittistä höyrykaasutusprosessia. Haasteena on ollut erilaisten muovilaatujen vahva polymeerirakenne, jonka rikkominen on vaatinut erittäin kuumia lämpötiloja. GreenCI.fi MES Mixed Vertical Gasifier -kaasutusreaktori mahdollistaa korkeat lämpötilat aina 600 asteesta ylöspäin. Materiaaliteknisten ominaisuuksien ansiosta on mahdollista, että muovin rakenne rikkoutuu täysin ja syntynyttä kierrätysmuovia voidaan jatkokäyttää jopa elintarvikemuovina säädösten mukaisesti. Lämpökäsittely avaa myös mahdollisuuden rakentaa uudelleen hyödyllisiä tuotteita prosessissa syntyneistä synteesikaasun molekyyleistä ja kierrättää näitä virtoja.

Pilottilaitos tullaan rakentamaan Kokemäen Suokkaan teollisuusalueelle, ja rakentamisessa hyödynnetään vanhaa rakennuskantaa. Kokemäen kaupungin konserniyhtiö Kokemäen Teollisuuskylä Oy on mukana hankkeessa osakkaana.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak