Koivu ja paju korvaamaan muovia?

JULKAISTU: 6. syyskuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Elintarvikkeiden, lääkkeiden ja muiden herkästi pilaantuvien tuotteiden pakkaukset on suunniteltu siten, että tuotteen säilyvyys ja turvallisuus voidaan varmistaa. Monet tällaiset pakkaukset on valmistettu useista kerroksista erilaisia synteettisiä materiaaleja, minkä takia niitä voi olla hankala kierrättää tai hävittää. Siksi pakkauksiin on tarpeen kehittää toiminnallisia materiaaleja, jotka voidaan poistaa käytöstä jätettä tuottamatta.

Esimerkki hyvästä, ekologisesta pakkausratkaisusta löytyy luonnosta: puun kuori suojaa puuta ulkoisilta uhkilta, mikä mahdollistaa puusoluille pidemmän eliniän. Puun lahotessa myös kuori hajoaa lopulta täysin ympäristöystävällisesti muun puuaineksen mukana.

Hämeen ammattikorkeakoulun, VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisjulkaisussa kehitettiin pehmeä materiaali, jonka rakenne on peräisin koivun selluloosananokuiduista ja toiminnot pajun kuoresta uutetuista aineista. Tutkimuksessa valmistettiin täysin puupohjainen kaksoisverkkomateriaali selluloosananokuiduista ja pajunkuoriuutteesta. Yhdessä nämä kaksi ainetta muodostavat geelimäisen, mutta vahvan rakenteen, jolla on muun muassa antioksidatiivisia ominaisuuksia. Työ on osa Aalto-yliopistossa työskentelevän Tia Lohtanderin väitöskirjaa, jonka ohjaajana toimii Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikön tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen.

Työ on julkaistu Frontiers in Chemical Engineering -lehdessä. Artikkelin voi lukea osoitteesta https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fceng.2021.708170/full

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood