Elintarvikkeiden, lääkkeiden ja muiden herkästi pilaantuvien tuotteiden pakkaukset on suunniteltu siten, että tuotteen säilyvyys ja turvallisuus voidaan varmistaa. Monet tällaiset pakkaukset on valmistettu useista kerroksista erilaisia synteettisiä materiaaleja, minkä takia niitä voi olla hankala kierrättää tai hävittää. Siksi pakkauksiin on tarpeen kehittää toiminnallisia materiaaleja, jotka voidaan poistaa käytöstä jätettä tuottamatta.
Esimerkki hyvästä, ekologisesta pakkausratkaisusta löytyy luonnosta: puun kuori suojaa puuta ulkoisilta uhkilta, mikä mahdollistaa puusoluille pidemmän eliniän. Puun lahotessa myös kuori hajoaa lopulta täysin ympäristöystävällisesti muun puuaineksen mukana.
Hämeen ammattikorkeakoulun, VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisjulkaisussa kehitettiin pehmeä materiaali, jonka rakenne on peräisin koivun selluloosananokuiduista ja toiminnot pajun kuoresta uutetuista aineista. Tutkimuksessa valmistettiin täysin puupohjainen kaksoisverkkomateriaali selluloosananokuiduista ja pajunkuoriuutteesta. Yhdessä nämä kaksi ainetta muodostavat geelimäisen, mutta vahvan rakenteen, jolla on muun muassa antioksidatiivisia ominaisuuksia. Työ on osa Aalto-yliopistossa työskentelevän Tia Lohtanderin väitöskirjaa, jonka ohjaajana toimii Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikön tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen.
Työ on julkaistu Frontiers in Chemical Engineering -lehdessä. Artikkelin voi lukea osoitteesta https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fceng.2021.708170/full