Kolhiintuneet vihannekset ja hedelmät mehuksi

JULKAISTU: 14. syyskuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


K-ryhmä ja mehuvalmistaja Thrsty ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa keskusvaraston hävikkihedelmistä, vihanneksista ja marjoista ryhdytään valmistamaan ruokakaupoissa myytävää hävikkimehua. Yhteistyö on osa K-ryhmän toimia ruokahävikin pienentämiseksi.

Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja käsittelyssä, osa taas ei mahdu ulkonäköstandardeihin. Imatralainen Thrsty ryhtyy puristamaan K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä Hyvis-hävikkimehua.

– K-ryhmässä mietitään jatkuvasti keinoja hyödyntää syömäkelpoista hävikkiä ja nyt löysimme tavan pienentää sitä mehun muodossa, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

– Hyvis-mehun lähtökohta on hieman nurinkurinen: se valmistetaan raaka-aineesta, jota toivoisimme, että meillä ei olisi. Ensisijainen tavoitteemme on aina, ettei hävikkiä syntyisi, mutta silloin kun sitä kuitenkin syystä tai toisesta syntyy, haluamme sille fiksun jatkoelämän, Jäske sanoo.

Hävikki-hevi -tuotteet tarkastetaan, ja laatu ja soveltuvuus mehun raaka-aineeksi varmistetaan. Mehua valmistetaan siitä syömäkelpoisesta hevi-hävikistä, jota kulloinkin on syntynyt, ja tästä syystä mehun sisältö vaihtelee mehuerästä riippuen. Yksittäisen mehupullon tarkka sisältö selviää aina pullon tuoteselosteesta.

Hyvis-mehut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin lokakuussa 2020. Mehupullot ovat pantillisia muovipulloja.

– Ostamalla hävikkiraaka-aineita hyödyntäviä tuotteita asiakkaamme voivat konkreettisella tavalla osallistua hävikin vähentämiseen. Hävikkituotteiden ostaminen on moderni ilmastotoimi, toteaa Jäske.

Hyvis-mehu on jatkumoa K-ruokakauppojen kotimaisille hävikkituotteille. Aiemmin keväällä lanseerattiin muun muassa ylijäämäbanaaneista Suomen Jäätelön valmistama Bananasajäämä-jäätelö. Suosionsa on saavuttanut myös Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike.

Tärkein keino K-ryhmän ruokahävikin vähentämiseen on valikoimien hallinta. Muita keinoja ovat tehokas kuljetus- ja myymälälogistiikka, omavalvontajärjestelmä sekä henkilökunnan koulutus. Myös pakkausominaisuuksien optimointi ja jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa hävikin vähentämisessä.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi