Kolhiintuneet vihannekset ja hedelmät mehuksi

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-09-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


K-ryhmä ja mehuvalmistaja Thrsty ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa keskusvaraston hävikkihedelmistä, vihanneksista ja marjoista ryhdytään valmistamaan ruokakaupoissa myytävää hävikkimehua. Yhteistyö on osa K-ryhmän toimia ruokahävikin pienentämiseksi.

Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja käsittelyssä, osa taas ei mahdu ulkonäköstandardeihin. Imatralainen Thrsty ryhtyy puristamaan K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä Hyvis-hävikkimehua.

– K-ryhmässä mietitään jatkuvasti keinoja hyödyntää syömäkelpoista hävikkiä ja nyt löysimme tavan pienentää sitä mehun muodossa, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

– Hyvis-mehun lähtökohta on hieman nurinkurinen: se valmistetaan raaka-aineesta, jota toivoisimme, että meillä ei olisi. Ensisijainen tavoitteemme on aina, ettei hävikkiä syntyisi, mutta silloin kun sitä kuitenkin syystä tai toisesta syntyy, haluamme sille fiksun jatkoelämän, Jäske sanoo.

Hävikki-hevi -tuotteet tarkastetaan, ja laatu ja soveltuvuus mehun raaka-aineeksi varmistetaan. Mehua valmistetaan siitä syömäkelpoisesta hevi-hävikistä, jota kulloinkin on syntynyt, ja tästä syystä mehun sisältö vaihtelee mehuerästä riippuen. Yksittäisen mehupullon tarkka sisältö selviää aina pullon tuoteselosteesta.

Hyvis-mehut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin lokakuussa 2020. Mehupullot ovat pantillisia muovipulloja.

– Ostamalla hävikkiraaka-aineita hyödyntäviä tuotteita asiakkaamme voivat konkreettisella tavalla osallistua hävikin vähentämiseen. Hävikkituotteiden ostaminen on moderni ilmastotoimi, toteaa Jäske.

Hyvis-mehu on jatkumoa K-ruokakauppojen kotimaisille hävikkituotteille. Aiemmin keväällä lanseerattiin muun muassa ylijäämäbanaaneista Suomen Jäätelön valmistama Bananasajäämä-jäätelö. Suosionsa on saavuttanut myös Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike.

Tärkein keino K-ryhmän ruokahävikin vähentämiseen on valikoimien hallinta. Muita keinoja ovat tehokas kuljetus- ja myymälälogistiikka, omavalvontajärjestelmä sekä henkilökunnan koulutus. Myös pakkausominaisuuksien optimointi ja jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa hävikin vähentämisessä.

 

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko