K-ryhmä ja mehuvalmistaja Thrsty ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa keskusvaraston hävikkihedelmistä, vihanneksista ja marjoista ryhdytään valmistamaan ruokakaupoissa myytävää hävikkimehua. Yhteistyö on osa K-ryhmän toimia ruokahävikin pienentämiseksi.
Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja käsittelyssä, osa taas ei mahdu ulkonäköstandardeihin. Imatralainen Thrsty ryhtyy puristamaan K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä Hyvis-hävikkimehua.
– K-ryhmässä mietitään jatkuvasti keinoja hyödyntää syömäkelpoista hävikkiä ja nyt löysimme tavan pienentää sitä mehun muodossa, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.
– Hyvis-mehun lähtökohta on hieman nurinkurinen: se valmistetaan raaka-aineesta, jota toivoisimme, että meillä ei olisi. Ensisijainen tavoitteemme on aina, ettei hävikkiä syntyisi, mutta silloin kun sitä kuitenkin syystä tai toisesta syntyy, haluamme sille fiksun jatkoelämän, Jäske sanoo.
Hävikki-hevi -tuotteet tarkastetaan, ja laatu ja soveltuvuus mehun raaka-aineeksi varmistetaan. Mehua valmistetaan siitä syömäkelpoisesta hevi-hävikistä, jota kulloinkin on syntynyt, ja tästä syystä mehun sisältö vaihtelee mehuerästä riippuen. Yksittäisen mehupullon tarkka sisältö selviää aina pullon tuoteselosteesta.
Hyvis-mehut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin lokakuussa 2020. Mehupullot ovat pantillisia muovipulloja.
– Ostamalla hävikkiraaka-aineita hyödyntäviä tuotteita asiakkaamme voivat konkreettisella tavalla osallistua hävikin vähentämiseen. Hävikkituotteiden ostaminen on moderni ilmastotoimi, toteaa Jäske.
Hyvis-mehu on jatkumoa K-ruokakauppojen kotimaisille hävikkituotteille. Aiemmin keväällä lanseerattiin muun muassa ylijäämäbanaaneista Suomen Jäätelön valmistama Bananasajäämä-jäätelö. Suosionsa on saavuttanut myös Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike.
Tärkein keino K-ryhmän ruokahävikin vähentämiseen on valikoimien hallinta. Muita keinoja ovat tehokas kuljetus- ja myymälälogistiikka, omavalvontajärjestelmä sekä henkilökunnan koulutus. Myös pakkausominaisuuksien optimointi ja jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa hävikin vähentämisessä.