Kolhiintuneet vihannekset ja hedelmät mehuksi

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-09-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


K-ryhmä ja mehuvalmistaja Thrsty ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa keskusvaraston hävikkihedelmistä, vihanneksista ja marjoista ryhdytään valmistamaan ruokakaupoissa myytävää hävikkimehua. Yhteistyö on osa K-ryhmän toimia ruokahävikin pienentämiseksi.

Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja käsittelyssä, osa taas ei mahdu ulkonäköstandardeihin. Imatralainen Thrsty ryhtyy puristamaan K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä Hyvis-hävikkimehua.

– K-ryhmässä mietitään jatkuvasti keinoja hyödyntää syömäkelpoista hävikkiä ja nyt löysimme tavan pienentää sitä mehun muodossa, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

– Hyvis-mehun lähtökohta on hieman nurinkurinen: se valmistetaan raaka-aineesta, jota toivoisimme, että meillä ei olisi. Ensisijainen tavoitteemme on aina, ettei hävikkiä syntyisi, mutta silloin kun sitä kuitenkin syystä tai toisesta syntyy, haluamme sille fiksun jatkoelämän, Jäske sanoo.

Hävikki-hevi -tuotteet tarkastetaan, ja laatu ja soveltuvuus mehun raaka-aineeksi varmistetaan. Mehua valmistetaan siitä syömäkelpoisesta hevi-hävikistä, jota kulloinkin on syntynyt, ja tästä syystä mehun sisältö vaihtelee mehuerästä riippuen. Yksittäisen mehupullon tarkka sisältö selviää aina pullon tuoteselosteesta.

Hyvis-mehut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin lokakuussa 2020. Mehupullot ovat pantillisia muovipulloja.

– Ostamalla hävikkiraaka-aineita hyödyntäviä tuotteita asiakkaamme voivat konkreettisella tavalla osallistua hävikin vähentämiseen. Hävikkituotteiden ostaminen on moderni ilmastotoimi, toteaa Jäske.

Hyvis-mehu on jatkumoa K-ruokakauppojen kotimaisille hävikkituotteille. Aiemmin keväällä lanseerattiin muun muassa ylijäämäbanaaneista Suomen Jäätelön valmistama Bananasajäämä-jäätelö. Suosionsa on saavuttanut myös Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike.

Tärkein keino K-ryhmän ruokahävikin vähentämiseen on valikoimien hallinta. Muita keinoja ovat tehokas kuljetus- ja myymälälogistiikka, omavalvontajärjestelmä sekä henkilökunnan koulutus. Myös pakkausominaisuuksien optimointi ja jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa hävikin vähentämisessä.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx