Kiertotalouslaboratorio valmistui Lahteen

JULKAISTU: 15. joulukuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Juuri valmistunut kiertotalouslaboratorio on LAB-ammattikorkeakoululta merkittävä panostus tutkimukseen ja yritysyhteistyöhön. Kiertotalouden yrityspalveluja tarjoava toimintaympäristö runsaine laitekantoineen on suunniteltu palvelemaan erityisesti lähiseudun yrityksiä sekä LABin ja LUT-yliopiston tutkimus- ja opetustoimintaa.

– Uusi laboratorio tulee antamaan meille paljon mahdollisuuksia kehittää erilaisten materiaalikiertojen prosesseja. Tästä tulevat hyötymään yritykset, jotka haluavat löytää uusia innovatiivisia tapoja pienentää hiilijalanjälkeään ja toisaalta luoda uutta liiketoimintaa hyödyntämällä materiaalivirtojaan entistä tehokkaammin ja kestävämmin. Tällä on lopulta merkittävä positiivinen vaikutus yhteiskuntaan niin ympäristön kuin taloudenkin näkökulmasta, sanoo laboratoriopäällikkö Petja Rinne LAB-ammattikorkeakoulusta.

Rinne kannustaa yrityksiä olemaan yhteydessä LABin asiantuntija- ja laboratoriopalveluihin matalalla kynnyksellä. – Parhaimmassa tapauksessa voimme olla merkittävä lisäresurssi yritysten TKI-toimintoihin.

Laboratoriokokonaisuudessa on karkean työskentelyn tila, jossa voidaan suorittaa isomman mittakaavan testauksia, pilotointeja ja prosessinkehitystä. Lisäksi eri materiaalien ja prosessien laboratoriotestausta ja tutkimusta varten on rakennettu analyyttinen laboratorio.

Kiertotalouslaboratorion moninaisesta laitekannasta löytyy muun muassa pyrolyysilaitteisto, biokaasupotentiaalin mittauslaitteisto, rakennus- ja purkujätteen lajitteluun tarkoitettu magneettierottelija, pelletöintilaitteisto, rakeistuslaite, muovin pesu- ja lajittelulinjasto, kierrätettyä muovia hyödyntävä 3D-tulostusrobotti sekä tekstiilien tunnistus- ja lajittelulinjasto. Analyyttisen laboratorion uusia hankintoja ovat esimerkiksi kaasukromatografi-massaspektrometri ja kannettava XRF-laite.

Uuden kiertotalouslaboratorion toiminta käynnistyy virallisesti vuodenvaihteen jälkeen. Avajaiset järjestetään helmikuussa 2022.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi