Kiertotalouslaboratorio valmistui Lahteen

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-12-15
PÄIVITETTY: 2023-01-18


LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Juuri valmistunut kiertotalouslaboratorio on LAB-ammattikorkeakoululta merkittävä panostus tutkimukseen ja yritysyhteistyöhön. Kiertotalouden yrityspalveluja tarjoava toimintaympäristö runsaine laitekantoineen on suunniteltu palvelemaan erityisesti lähiseudun yrityksiä sekä LABin ja LUT-yliopiston tutkimus- ja opetustoimintaa.

– Uusi laboratorio tulee antamaan meille paljon mahdollisuuksia kehittää erilaisten materiaalikiertojen prosesseja. Tästä tulevat hyötymään yritykset, jotka haluavat löytää uusia innovatiivisia tapoja pienentää hiilijalanjälkeään ja toisaalta luoda uutta liiketoimintaa hyödyntämällä materiaalivirtojaan entistä tehokkaammin ja kestävämmin. Tällä on lopulta merkittävä positiivinen vaikutus yhteiskuntaan niin ympäristön kuin taloudenkin näkökulmasta, sanoo laboratoriopäällikkö Petja Rinne LAB-ammattikorkeakoulusta.

Rinne kannustaa yrityksiä olemaan yhteydessä LABin asiantuntija- ja laboratoriopalveluihin matalalla kynnyksellä. – Parhaimmassa tapauksessa voimme olla merkittävä lisäresurssi yritysten TKI-toimintoihin.

Laboratoriokokonaisuudessa on karkean työskentelyn tila, jossa voidaan suorittaa isomman mittakaavan testauksia, pilotointeja ja prosessinkehitystä. Lisäksi eri materiaalien ja prosessien laboratoriotestausta ja tutkimusta varten on rakennettu analyyttinen laboratorio.

Kiertotalouslaboratorion moninaisesta laitekannasta löytyy muun muassa pyrolyysilaitteisto, biokaasupotentiaalin mittauslaitteisto, rakennus- ja purkujätteen lajitteluun tarkoitettu magneettierottelija, pelletöintilaitteisto, rakeistuslaite, muovin pesu- ja lajittelulinjasto, kierrätettyä muovia hyödyntävä 3D-tulostusrobotti sekä tekstiilien tunnistus- ja lajittelulinjasto. Analyyttisen laboratorion uusia hankintoja ovat esimerkiksi kaasukromatografi-massaspektrometri ja kannettava XRF-laite.

Uuden kiertotalouslaboratorion toiminta käynnistyy virallisesti vuodenvaihteen jälkeen. Avajaiset järjestetään helmikuussa 2022.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB