Kierrätys kuuluu jouluun: Pakkausten lajitteluvinkit vuodenvaihteeseen

JULKAISTU: 8. joulukuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Joulunaika tuo koteihin myös normaalia enemmän pakkausjätettä. Pakkausten palauttamisessa kannattaa ennakoida ruuhkat myös Rinki-ekopisteillä ja tuoda pakkaukset kiertoon hyvissä ajoin tai vasta pyhien jälkeen.

Kodin pakkausjäte päätyy nykyisin entistä paremmin kiertoon. Vuonna 2018 pakkauksista kierrätettiin 70 %, ja myös Ringin tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 43 % ihmisistä kertoi, että omassa kotitaloudessa lajitellaan halukkaammin kuin kaksi vuotta sitten. Se näkyy erityisesti pakkauskierrätyksen sesonkiaikoina, kuten jouluna, jolloin Rinki-pisteillä on kuhinaa. Tuolloin moni tekee kotonaan kunnon siivouksen ja samalla joulusiivouksen yhteydessä käydään läpi kaappeja ja varastoja.

Juhlakauden kiireistä huolimatta on tärkeää muistaa, että kierrätys kuuluu myös jouluun. Pakkausjätteet on fiksua viedä ekopisteelle hyvissä ajoin ennen joulua tai vaihtoehtoisesti odottaa selkeästi pyhien yli.

– Pyhien aikaan kannattaa suosia Rinki-ekopisteitä, joissa on kartonki- ja muovipuristimet, sillä niihin mahtuu moninkertaisesti enemmän pakkauksia kuin tavallisiin keräyssäiliöihin. Korona-aika on lisännyt verkkokauppatilauksia, mikä näkyy varsinkin kartonkipakkausten kasvavassa määrässä. Isot pahvilaatikot on aina litistettävä, jotta ne eivät aiheuta puristimien tukkeutumista eivätkä vie turhaa tilaa keräysastioissa, kertoo Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Kartonkipuristin löytyy yli 370 Rinki-ekopisteestä ja muovipuristin on jo puolestaan 180 pisteellä. Lähimmän puristinpisteen löytää kätevästi Ringin verkkosivuilta, ekopistehaun avulla.

– On jokaisen Rinki-ekopisteen käyttäjän vastuulla toimia annettujen ohjeiden mukaan ja siten omalta osaltaan huolehtia, että ekopisteet pysyvät siisteinä. Jos ekopiste on täynnä, jätteitä ei saa koskaan jättää keräysastian ulkopuolelle. Rinki-ekopisteille ei myöskään saa jättää sinne kuulumattomia esineitä, joulukuusia tai huonekaluja – ne kuuluvat kuntien jäteasemille. Täysistä tai epäsiisteistä pisteistä kannattaa ilmoittaa heti Ringin maksuttomaan asiakaspalveluun. Yhteystiedot löytyvät pisteiltä ja verkkosivuilta rinkiin.fi, muistuttaa Tammivuori.

Lajittelu on helppoa – yksinkertaiset joulun pakkauskierrätysvinkit
Pakkausten lajittelussa olennaista on kysyä itseltään kaksi asiaa: 1. Onko kyseessä pakkaus? 2. Onko se kartonkia, lasia, metallia tai muovia? Jos vastaus molempiin on kyllä, voit palauttaa sen tyhjänä ja puhtaana Rinki-ekopisteeseen tai kiinteistösi keräysastiaan.

Lajittele näin yleisimmät joulun ajan pakkaukset:

Konvehtirasiat ja suklaakalenterit: Molemmat kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen.

Joulukukkien kääreet ja lahjapaperit: Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet sopivat hyvin muovipakkauskeräykseen. Sen sijaan värikkäät kukkien käärepaperit sekä lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä, eivätkä sovellu niin kartongin kuin paperinkaan kierrätykseen. Tämän vuoksi ne lajitellaan sekajätteeseen.

Glögitölkit ja -pullot: Kartonkisen glögitölkin voi laittaa kartonkipakkauskeräykseen. Jos tölkissä on muovikorkki, se menee muovipakkausten keräykseen. Pantittomat lasiset glögipullot voi laittaa lasipakkauskeräykseen. Jos pullossa on pantti, vie se kaupan pullonpalautusautomaattiin.

Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet: Metalliset voi laittaa metallikeräykseen. Hautakynttilöiden muoviset ja lasiset kuoret eivät käy pakkauskeräykseen, vaan ne lajitellaan kunnan ohjeistamalla tavalla.

Ulkotulien tinapeltipurkit sekä foliovuoat: Metallikeräykseen voi viedä pakkausten lisäksi myös pienmetallia, jota juhla-aikaan syntyy esimerkiksi kynttilätuikkujen kuorista, ulkotulien purkeista ja foliovuoista.

Uuden vuoden tinat ovat vaarallista jätettä – ne kuuluvat kunnan maksuttomaan vaarallisen jätteen keräykseen.

Pakkaukset kiertoon kauppareissun yhteydessä
Tyhjien pakkausten lajittelu on fiksu ja kannattava ilmastoteko, sillä kierrätykseen päätyvästä materiaalista jalostetaan uusia tuotteita tai pakkauksia. Taloyhtiöiden ja omakotikiinteistöjen omien jäteastioiden lisäksi kuluttajien käytössä on kaikkiaan yli 1850 Rinki-ekopistettä, joihin voi viedä lajiteltua ja puhdasta kotitalouksien pakkausjätettä. Rinki-ekopisteistä lähes puolet sijaitsevat kauppojen tai kauppakeskusten yhteydessä. Tyhjät pakkaukset voi siis palauttaa kiertoon mutkattomasti päivittäisostosten tekemisen yhteydessä.

Katso täältä tarkemmat pakkausten lajittelutiedot: rinkiin.fi/lajitteluohjeet

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi