Suunnilleen Vaasan korkeudella Ruotsissa, Östersundissa sijaitsee start-up-yritys Jord Innovation. Se on kehittänyt valoisan idean – kirjaimellisesti. Jord on luonut kuiduista valmistetun lämpökynttilän alustan. Tavoitteena on parantaa kierrätystä, sillä nykyisiä alumiinituikkujen kuoria – joita on paljon – kierrätetään harvoin.
Harva meistä huolehtii, että tuikun alumiinikuoret kierrätetään, kun kynttilä on palanut loppuun. Ennen kierrätystä täytyisi vielä irrottaa sydämenpidike, mutta kuinka moni tietää siitä? Alumiinille vaihtoehtona on muovi. Jord haluaa mennä askelen pidemmälle ja panostaa kuituun. Yritys on päässyt pitkälle kehitystyössään, ja se aikoo tuoda markkinoille kuitupohjaisen tuikunkuoren.
Lähellä liekkiä sijaitseva kuidusta valmistettu alusta saattaa tuntua oudolta. Pyysimme Jordin perustajaa ja toimitusjohtajaa Axel Hägeriä selittämään asian.
– Viisi, kuusi vuotta sitten aloin miettiä mahdollisuuksia tuottaa lämpökynttilöitä, jotka olisi helpompi kierrättää. Voisiko alumiinista tai muovista luopua? Biomuovi oli pian yksi vaihtoehto, mutta hylkäsimme sen, koska ihmiset yleensä yhdistävät biomuovin luonnolliseen hajoamiseen, hän kertoo.
– Halusimme lisätä kierrätystä, sillä käytämme pelkästään Ruotsissa noin kolmesataa miljoonaa lämpökynttilää vuodessa. Halusimme siirtää ympäristövastuun tuottajalle. Oli löydettävä ratkaisu, joka olisi vähemmän ongelmallinen riippumatta siitä, mihin kynttiläkippo päätyisi, kun kynttilä on palanut loppuun.
Metsästä ratkaisu
Biomuovin sijaan vaihtoehdoksi valittiin kuitupohjaiset materiaalit. Ensimmäinen lähtökohta oli munakennojen valmistustekniikka. Tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka toimisi laajamittaisessa tuotannossa.
– Kehitimme tuotantotekniikan, joka toimii, mutta samalla ymmärsimme, että paperimateriaali ja avoin liekki eivät ole optimaalinen yhdistelmä. Siksi olemme keskittyneet kehittämään materiaalia, joka kestää kosketuksen sulan kynttilävahan kanssa ja on paloturvallinen, Axel Häger kertoo.
Axel Hägerin mukaan yritys on nyt valmis. Oman laboratorionsa, RISEn, SCAn sekä Mittuniversitetetin tuella on kehitetty ainutlaatuinen materiaalia, jonka kynttiläturvallisuusstandardien sertifiointitahot ovat hyväksyneet. Kuitupohjainen kynttiläkippo on palamaton.
– Työskentelemme barriarikemian (se korostaa materiaalin kykyä muodostaa suojakerros tai este) parissa, joka kestää sulan kynttilävahan. Tosiasia on, että materiaali voisi soveltua käytettäväksi myös kynttiläteollisuuden ulkopuolella, kehitysmahdollisuuksia on varmasti.
Teollinen haaste
Kynttiläkippoja valmistetaan märkämuovaustekniikalla, mutta tuotanto voidaan toteuttaa myös kuivamuovaamalla, joka on nykyään paljon puhuttu tekniikka. Jord pitää kuivamuovausta kiinnostavana tekniikkana, mutta se on edelleen uusi eikä vielä kovin levinnyt maailmanlaajuisesti.
– Edessämme on nyt teollinen haaste. Haluamme, että ratkaisu on helposti otettavissa käyttöön olemassa olevilla tuotantolinjoilla. Kynttiläteollisuus on erittäin kiinnostunut.
– Kun tuotantomäärät ovat riittävän suuria, tämä kynttiläkippo voi kilpailla alumiinisten tai muovisten kippojen kanssa. Tuote on erittäin hintaherkkä, joten sen tuottaminen ei voi olla liian kallista.
Jordin mukaan heidän kynttiläkipponsa tuottaa 90 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin vastaava alumiinikippo.
Mäntyöljystä kynttilöitä
Kynttiläkupin ohella Jord tutkii myös vaihtoehtoja parafiinivahalle, joka kuluttaa suuria määriä fossiilista öljyä. Hägerin mielestä tarvitaan uusiutuvaa kynttilänpolttoainetta.
– Kehitämme nyt vaihtoehtoa ja katsomme jälleen metsäteollisuuden suuntaan. Olemme valinneet mäntyöljyn fossiilisen öljyn sijasta. Meillä on resepti, joka toimii, mutta kaikki ei ole vielä valmista.
– Hiilidioksidin osalta ratkaisumme vähentää päästöjä 50–60 prosenttia.
Ekomerkki Joutsenen mukaan kokonaan parafiinista luopuminen vastaisi 67 000 bensiinikäyttöisen auton poistamista liikenteestä. Valoisa idea siis.