Käytetty leivinpaperi ei kuulu sekajätteeseen

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-03-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ympäristöministeriön vuoden 2020 selvityksen mukaan jopa 60 prosenttia biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Tuttu tuote, jonka voi lajitella biojätteeseen tai viedä kotikompostiin, on keittiötuotteita valmistavan Fredmanin leivinpaperi. Sen pakkaukseen on painettu yhdeksän pakkausmerkkiä, joissa annetaan paljon tietoa tuotteen alkuperästä ja käyttömahdollisuuksista.

Leivinpaperi on monipuolisuutensa ansiosta yksi keittiön käytetyimpiä tuotteita, jonka käyttö on pandemian aikana vain lisääntynyt.

– Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta, ja jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, sanoo Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Moni rutistaa leivinpaperin käytön jälkeen sekajäteastiaan. Näin ei kannata tehdä, sillä biohajoavaksi merkityt leivinpaperit voi hävittää biojätteen mukana. Kaikki leivinpaperit eivät kuitenkaan ole biohajoavia, joten oikea lajitteluastia kannattaa tarkistaa tuotteen pakkauksesta. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -maininta, leivinpaperin voi kierrättää käytön jälkeen biojätteeseen tai laittaa omaan kompostiin. Lisätietoja kierrätyksestä saa oman alueen lajitteluohjeista.

Jätteen määrää voi vähentää myös toisella tavalla. Leivinpaperin voi mainiosti käyttää uudelleen, jos se ei ole likaantunut ruoanvalmistuksessa. Toiseen kertaan käytettävä leivinpaperi ei ole herkkä syttymään tuleen, kunhan siihen ei ole jäänyt edellisestä käyttökerrasta ruoantähteitä tai rasvaa.

Perjantaina 18. maaliskuuta vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Päivän avulla halutaan muistuttaa siitä, että jätteiden lajittelu säästää arvokkaita luonnonvaroja.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB