Jungle Juice Bar kompensoi hiilijalanjälkensä tuplasti

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-02-04
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Luke laski koko tuotantoketjun hiilijalanjäljen Jungle Juice Barin valmistamille smoothiejuomille ja mehuille. Tämän jälkeen yhtiö on kompensoinut päästönsä kaksinkertaisesti ja etsinyt samalla uusia tapoja leikata jo valmiiksi pieniä päästöjään.

Vuonna 2010 perustetussa Jungle Juice Barissa oli alusta alkaen arveltu, että tuoreista hedelmistä, marjoista ja vihanneksista valmistetun smoothien hiilijalanjälki on pienehkö. Syksyllä 2020 tästä saatiin varmuus, kun Luke laski hiilijalanjäljen koko yhtiölle. Laskennan laajuudeksi valittiin scope 3 -taso, joka kattaa yhtiön suorien päästöjen lisäksi epäsuorat päästöt alkaen raaka-aineiden viljelystä ja kuljetuksista.

– Nyt pystymme kompensoimaan kaikki päästömme todellisen hiilijalanjälkemme mukaisesti. Tiedämme myös, mihin meidän kannattaa vaikuttaa, jotta saamme pieniä päästöjämme vielä pienemmiksi, sanoo Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Elli Holappa.

Energian suhteen Jungle Juice Barin toimipisteet ovat Holapan mukaan pitkällä, koska sähkön ja veden kulutus on jo hyvin pientä ja sähkö uusiutuvaa aina kun mahdollista. Huomiota on kiinnitetty myös pakkauksiin, jotka tuottavat noin kymmenesosan yhtiön hiilidioksidipäästöistä. Tällä hetkellä mukit ja kannet ovat teollisesti kompostoituvaa, biopohjaista PLA-muovia, ja pillit paperia.

– Suomessa muovin kierrätysinfra on kuitenkin merkittävästi parempi kuin teollisen kompostoinnin, joten harkitsemme siirtymistä kierrätettyyn PET-muoviin, Holappa kertoo.

Vuoden 2020 lopussa Jungle Juice Bar kompensoi koko vuoden hiilijalanjälkensä kaikkien tuotantoketjujensa osalta, mikä tarkoittaa, että yhtiö toimi hiilineutraalisti. Vuoden 2021 alusta alkaen yhtiö on kompensoinut päästönsä kaksinkertaisesti rahoittamalla metsänsuojeluhankkeita Brasiliassa ja Zimbabwessa.

Jungle Juice Barissa ei pidetty tärkeänä, että jokainen smoothie saisi oman hiilijalanjälkensä, joten laskenta kohdistettiin koko tuotannon raaka-aineisiin sekä myyntiin yli 50 toimipisteessä.

– Meille oli tärkeää, että laskenta olisi luotettavaa ja puolueetonta, ja siksi valitsimme kumppaniksi Luken, Holappa kertoo.

Luken laskelmat osoittavat, että Jungle Juice Barin hiilijalanjäljestä hieman yli puolet tulee raaka-aineista ja vajaa kolmannes kuljetuksista. Energian ja veden kulutus sekä pakkaukset mahtuvat reiluun kymmeneen prosenttiin.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB