Suomalaista jätelakia ollaan uusimassa, koska EU:n jätedirektiivi, pakkausdirektiivi ja Single Use Plastic eli kertakäyttömuovien haittojen ehkäisemisdirektiivi (SUP) niin edellyttävät. EU-direktiivien uudet vaatimukset toimeenpannaan Suomen jätelakipaketin muutoksilla, joissa huomioidaan myös ne SUP-direktiivin vaatimukset, joiden pitää tulla voimaan 3.7.2021.
SUP-direktiivi kieltää kokonaan muutamien muovituotteiden markkinoille tuonnin. Jatkossa polystyreenistä valmistetut elintarvike- ja juomapakkaukset ja niiden kannet, muoviset ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut, vanupuikot sekä ilmapallojen tikut ja oxo-hajoavasta muovista valmistetut tuotteet ovat kokonaan kiellettyjä, eikä niitä saa tuoda EU:n markkinoille ollenkaan 3.7.2021 jälkeen.
SUP tuo mukanaan myös tuotteiden merkintävaatimuksia, jotka koskevat heinäkuusta alkaen markkinoille tuotavia muovia sisältäviä juomamukeja, suodattimellisia tupakkatuotteita, esikostutettuja kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä sekä terveyssiteitä ja tamponeja. Näihin tuotteisiin on jatkossa liitettävä huonovointisen kilpikonnan kuvalla varustettu merkintä, joka kertoo tuotteen olevan joko valmistettu muovista tai sen sisältävän muovia. Merkinnän tavoitteena on vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden aiheuttamaa roskaantumista ja haitallisia ympäristövaikutuksia.
Tuotekiellot ja merkintävaatimukset tulevat voimaan heinäkuun alussa, ja ne sisältyvät keväällä eduskunnassa käsiteltävään jätelakipakettiin. Suomessa SUP-pakkausten merkintävaatimuksia valvovaksi viranomaiseksi on nimetty Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).
Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Pakkaus-lehdessä 2/2021.