Jätelaki muuttuu

JULKAISTU: 2021-03-22
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomalaista jätelakia ollaan uusimassa, koska EU:n jätedirektiivi, pakkausdirektiivi ja Single Use Plastic eli kertakäyttömuovien haittojen ehkäisemisdirektiivi (SUP) niin edellyttävät. EU-direktiivien uudet vaatimukset toimeenpannaan Suomen jätelakipaketin muutoksilla, joissa huomioidaan myös ne SUP-direktiivin vaatimukset, joiden pitää tulla voimaan 3.7.2021.

SUP-direktiivi kieltää kokonaan muutamien muovituotteiden markkinoille tuonnin. Jatkossa polystyreenistä valmistetut elintarvike- ja juomapakkaukset ja niiden kannet, muoviset ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut, vanupuikot sekä ilmapallojen tikut ja oxo-hajoavasta muovista valmistetut tuotteet ovat kokonaan kiellettyjä, eikä niitä saa tuoda EU:n markkinoille ollenkaan 3.7.2021 jälkeen.

SUP tuo mukanaan myös tuotteiden merkintävaatimuksia, jotka koskevat heinäkuusta alkaen markkinoille tuotavia muovia sisältäviä juomamukeja, suodattimellisia tupakkatuotteita, esikostutettuja kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä sekä terveyssiteitä ja tamponeja. Näihin tuotteisiin on jatkossa liitettävä huonovointisen kilpikonnan kuvalla varustettu merkintä, joka kertoo tuotteen olevan joko valmistettu muovista tai sen sisältävän muovia. Merkinnän tavoitteena on vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden aiheuttamaa roskaantumista ja haitallisia ympäristövaikutuksia.

Tuotekiellot ja merkintävaatimukset tulevat voimaan heinäkuun alussa, ja ne sisältyvät keväällä eduskunnassa käsiteltävään jätelakipakettiin. Suomessa SUP-pakkausten merkintävaatimuksia valvovaksi viranomaiseksi on nimetty Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Pakkaus-lehdessä 2/2021.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)