Kuinka siirrymme pois suoraviivaisesta mallista, jossa raaka-aineesta valmistetaan tuote, joka heitetään käytön jälkeen pois? Mitä standardeja tarvitaan kiertotalouteen siirtymiseksi? Mikä rooli kuluttajilla on vastuullisen ruokajärjestelmän luomisessa? Elintarviketeollisuuden asiantuntijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin Huhtamäen Designing for Circularity -raportissa. Raportti on koottu yritysten, kuten McDonald’sin ja Stora Enson, sekä tiedeyhteisön, kansalaisjärjestöjen ja instituutioiden edustajien asiantuntijanäkökumista.
Maailmanlaajuinen pakkausteollisuus on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita tuotteidensa ja toimintojensa kestävyyden kasvattamiseksi sekä kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Pysyvien ratkaisujen aikaansaamiseksi tarvitaan yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä.
– Vaikka alallamme onkin tapahtunut merkittävää edistystä vastuullisuuteen sitoutumisessa, tiedämme että mullistavien ratkaisujen löytämiseksi tarvitsemme yhteistyötä. Millään yksittäisellä organisaatiolla ei ole kaikkia vastauksia, sanoo Thomasine Kamerling, Huhtamäen vastuullisuudesta ja viestinnästä vastaava johtaja.
Raportti sisältää näkökulmia läpi ruokajärjestelmän arvoketjun
Taloutemme rakenteet ja säännökset on suunniteltu malliin, jossa raaka-aineiden käyttö on suoraviivaista – raaka-aineesta valmistetaan tuote, se käytetään ja heitetään pois. Elintarviketeollisuus hakee nyt uusia standardeja mahdollistaakseen siirtymisen kiertotalouteen.
– Tarvitsemme faktoihin perustuvaa lainsäädäntöä, joka luo selkeän ja ennustettavan viitekehyksen ja mahdollistaa systemaattisen muutoksen kohti kiertotaloutta. Lainsäädännön pitäisi kannustaa uudistuvien raaka-aineiden käyttöön ja rohkaista yrityksiä investoimaan seuraavan sukupolven ympäristöratkaisuihin. Sen pitäisi myös keskittyä ohjeistamaan kuluttajia ja rakentamaan keräyksen ja kierrätyksen vaatimaa infrastruktuuria, sanoo Huhtamäen toimitusjohtaja Charles Héaulmé.
Huhtamäen lisäksi raportissa esitetään näkökulmat mm. Stora Ensolta, McDonald’silta, Mars Petcareltä, Food System 6:lta, Waste Aidiltä, The Happy Peariltä, Closed Loop Partnersilta, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta, Euroopan parlamentin jäseneltä, Cambridgen yliopiston tutkijalta sekä VTT:ltä. Raportti on luettavissa osoitteessa www.think-circle.com.