Green deal - EU:n Vihreän kehityksen ohjelma vai vapaaehtoinen kansallinen sopimus?

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-05-04
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Termi Green deal on tullut tutuksi monille, mutta sen merkitys tuntuu olevan edelleen hieman epäselvä. Haaste on siinä, että termillä voidaan viitata kahteen erilliseen, joskin toisiinsa linkittyvään, asiaan. EU:n Green Deal on Euroopan Unionin vihreän kehityksen ohjelma, keskeisin unionia ohjaava kattava toimenpidepaketti, joka tähtää siihen, että Eurooppa olisi vuoteen 2050 mennessä ilmastoneutraali. Laajaan ohjelmaan kuuluvia aloitteita ovat esimerkiksi kiertotalouden toimintaohjelma, EU:n kestävä tuotepolitiikka, uusi metsästrategia sekä kestävän rahoituksen taksonomia, jotka kaikki tulevat tavalla tai toisella koskettamaan läheisesti myös pakkaus- ja pakkaavaa teollisuutta. Vihreän kehityksen ohjelma on esimerkiksi asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2030 mennessä kaikkien EU:n markkinoilla olevien pakkausten tulee olla uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Vihreän kehityksen ohjelmalla pyritään siis myös vähentämään erityisesti kertakäyttöisten muovipakkausten aiheuttamia ympäristöhaittoja. SUP-direktiivi (2019/904) on näin osa ohjelman toimeenpanoa. SUP-direktiivin kansalliseen toimeenpanoon kuuluvat muun muassa kertakäyttöisten tuotteiden vähentämistoimet. Suomessa on päädytty toteuttamaan direktiivin artiklan 4 tavoitteita eli syömävalmiin ruoan elintarvikepakkausten ja kertakäyttöisiin muovituotteisiin kuuluvien juomamukien vähentämistä vapaaehtoisin keinoin. Toisin sanoen green deal -sopimuksen ja sitoumusten avulla. Ja tästä muodostuu linkki näiden kahden green dealin välille.

Kotimainen green deal on vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän välillä. Ajatuksena on tuoda yhteen tahot, jotka ovat avainroolissa muutoksen aikaansaamiseksi. Green deal -sopimukset ovat määräaikaisia ja joustavampia kuin perinteinen lainsäädäntö, ja ne pyrkivät tehostamaan tai täydentämään lainsäädäntöä, mutta eivät korvaa sitä. Varsinaiset green deal -sopimukset tehdään useimmiten valtion ja elinkeinoelämän, kuten toimialajärjestöjen kanssa. Yritykset sitoutuvat mukaan erillisillä sitoumuksilla, jotka edistävät sovittujen tavoitteiden toteuttamista.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan muovisten kertakäyttöisten annospakkausten ja annospakkauksissa käytetyn muovin kulutuksen vähentämiseksi green deal -sopimusta yhteistyössä Elintarviketeollisuusliitto ry:n, Kaupan liitto ry:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n, Päivittäistavarakauppa ry:n ja Suomen Pakkausyhdistys ry:n kanssa. Sopimuksen ensisijaisena tavoitteena on korvata muovisia kertakäyttöisiä annospakkauksia helposti kierrätettävillä muovia sisältämättömillä kertakäyttöisillä annospakkauksilla, uudelleenkäytettävillä annospakkauksilla ja uudelleenkäytettävillä astioilla. On myös tuotteita, joissa muovin välitön korvaaminen ei ole mahdollista. Näiden tuotteiden osalta tavoitteena on vähentää muovin määrää eli korvata muovisia kertakäyttöpakkauksia vähän muovia sisältävillä pakkauksilla. Tänä vuonna sopimuksella pyritään selvittämään vähentämistavoitteiden lähtötaso ja suunnitelmissa on, että lähivuosina asetetaan tarkemmat kansalliset määrälliset tavoitteet muovisten kertakäyttöpakkausten kulutuksen vähentämiseksi.


Teksti: Henna Sundqvist-Andberg, VTT

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 2/2022 osana Termit tutuksi -artikkelisarjaa. Sarjan muihin kirjoituksiin pääset tutustumaan Suomen Pakkausyhdistyksen verkkosivuilla.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox