Fazer investoi Vantaalle kauraleivontaan

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-08-29
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kauratuotteiden kysyntä kasvaa Suomessa vuosi vuodelta. Fazer vastaa kasvaneeseen kysyntään lisäämällä valmistuskapasiteettiaan ja investoi huippumodernia teknologiaa hyödyntävään palaleipälinjaan Vantaan leipomossaan. Elokuussa toimintansa aloittaneella uudella, energiatehokkaalla palaleipälinjalla valmistuu jopa 20 000 kauraleipää tunnissa.

– Uudella palaleipälinjalla on suora vaikutus vastuullisuustavoitteidemme saavuttamiseen, sillä olemme painottaneet uuden linjan teknologiavalinnoissa ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Palaleipälinjan käyttöönoton myötä Vantaan leipomon hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 8 % vuodessa, kertoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Marko Bergholm.

Hiilidioksidipäästöjen vähennyksen taustalla on useita energiaa säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi uudet leipäuunit ovat edeltäjiään energiatehokkaampia, ja niiden piipuista tuleva lämpö otetaan talteen käytettäväksi leipomon muihin tarpeisiin. Kun leivät tulevat uunista kuumina, ne jäähdytetään ennen pussiin pakkaamista: Myös leivän jäähdytys tapahtuu nyt jäähdytysosastolla energiatehokkaammin kuin aikaisemmin.

Energiansäästön lisäksi uusi palaleipälinja ehkäisee hävikkiä aiempaa tehokkaammin uuden kantinkierrätyslaitteen avulla. Taikinan muotoiluvaiheessa syntyy kanttitaikinaa eli ylijäämätaikinaa, kun taikina muotoillaan palaleivän muotoisiksi paloiksi. Tämä ylijäämätaikina siirtyy kantinkierrättäjän avulla takaisin taikinaan 2–3 minuutin sisällä leivän muotoilusta, jolloin kaikki ylijäänyt taikina käytetään uudelleen leivontaan.

Uusi palaleipälinja mahdollistaa suuremman valmistuskapasiteetin, lisää tuotannon joustavuutta ja parantaa kannattavuutta. Uudella palaleipälinjalla syntyy jopa 20 000 palaleipää tunnissa, mikä on noin kaksinkertainen määrä aiempaan verrattuna.

Kauratuotteiden kysyntä kasvaa yhä

Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät keskimäärin noin 41 kiloa ruokaleipää vuonna 2021. Kotimaista pehmeää leipää suomalainen söi vuonna 2021 noin 34 kg. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten vaaleaa leipää. Vaaleiden ruokaleipien suosion kasvun taustalla ovat runsaasti täysjyväkauraa sisältävät kuitupitoiset ja terveelliset leivät, kertoo Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilasto. Kauraleivän kulutuksen kasvulle syynä on mm. kauran selkeät terveysvaikutukset sekä kauran sopivuus moneen ruokavalioon. Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa.3

Fazerin Vantaan leipomo työllistää yhteensä 463 henkilöä. Uusi palaleipälinja on osa Fazerin tekemää 8,5 miljoonan euron investointia kauratuotteiden valmistukseen Vantaalla. Investoinnit kauravalmistukseen vahvistavat entisestään Fazerin asemaa Pohjoismaiden johtavana kauratoimijana.

Uusimmat uutiset

”Räjähtävä” ketsuppipakkaus

Hollantilainen suunnittelutoimisto Akarton on esitellyt kampanjapakkauksen, jonka se teki kotimaassaan toimivalle Helalle ja heidän Hela Tomaten Ketchupilleen. Se osoittaa, kuinka innovatiivisuus ja käytännöllisyys voivat toimia yhdessä. Pallomainen pakkaus avautuu tavalla, joka muistuttaa räjähdystä. Yrityksen mielestä se tuo uuden standardin elintarviketeollisuudelle. Hela satsaa nyt influencereihin tavoittaakseen kuluttajamarkkinat.
Akarton_VM3_25_opening.1x

Uudet älyominaisuudet vähentävät käsityötä esipainossa

Kuudennen sukupolven RIP-ohjelma Adobe PDF Print Engine 7 on saamassa uutta älyä ns. prepressintelligensin myötä. Se helpottaa painokoneiden laajennetun värispektrin koko potentiaalin käyttöä. Esipaino-osastoilla ei enää tarvitse avata ja muuntaa käsin Photoshop- ja Illustrator-alkuperäistiedostoja PDF-muotoon.
Adobe-1

PackIndx: Kiristekalvojen valmistusta uhkaa raaka-ainepula

Donald Trumpin tullien aiheuttama turbulenssi on vaikuttanut tiettyjen raaka-aineiden saatavuuteen. Tämä koskee etenkin C4:ää (buteenia), jota käytetään mm. standardilaatuisten kiristekalvojen valmistuksessa.
triofilm

DePoly perustaa ainutlaatuisen koelaitoksen PET- ja polyesterijätteen kierrättämiseksi Sveitsissä

Sveitsiläinen DePoly avaa kesällä koelaitoksen, jonka kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa. Tarkoituksena on antaa vanhalle muoville uusi elämä. Samalla yritys on varmistanut 23 miljoonan dollarin rahoituksen sijoittajilta.
depoly1

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko