Kauratuotteiden kysyntä kasvaa Suomessa vuosi vuodelta. Fazer vastaa kasvaneeseen kysyntään lisäämällä valmistuskapasiteettiaan ja investoi huippumodernia teknologiaa hyödyntävään palaleipälinjaan Vantaan leipomossaan. Elokuussa toimintansa aloittaneella uudella, energiatehokkaalla palaleipälinjalla valmistuu jopa 20 000 kauraleipää tunnissa.
– Uudella palaleipälinjalla on suora vaikutus vastuullisuustavoitteidemme saavuttamiseen, sillä olemme painottaneet uuden linjan teknologiavalinnoissa ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Palaleipälinjan käyttöönoton myötä Vantaan leipomon hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 8 % vuodessa, kertoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Marko Bergholm.
Hiilidioksidipäästöjen vähennyksen taustalla on useita energiaa säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi uudet leipäuunit ovat edeltäjiään energiatehokkaampia, ja niiden piipuista tuleva lämpö otetaan talteen käytettäväksi leipomon muihin tarpeisiin. Kun leivät tulevat uunista kuumina, ne jäähdytetään ennen pussiin pakkaamista: Myös leivän jäähdytys tapahtuu nyt jäähdytysosastolla energiatehokkaammin kuin aikaisemmin.
Energiansäästön lisäksi uusi palaleipälinja ehkäisee hävikkiä aiempaa tehokkaammin uuden kantinkierrätyslaitteen avulla. Taikinan muotoiluvaiheessa syntyy kanttitaikinaa eli ylijäämätaikinaa, kun taikina muotoillaan palaleivän muotoisiksi paloiksi. Tämä ylijäämätaikina siirtyy kantinkierrättäjän avulla takaisin taikinaan 2–3 minuutin sisällä leivän muotoilusta, jolloin kaikki ylijäänyt taikina käytetään uudelleen leivontaan.
Uusi palaleipälinja mahdollistaa suuremman valmistuskapasiteetin, lisää tuotannon joustavuutta ja parantaa kannattavuutta. Uudella palaleipälinjalla syntyy jopa 20 000 palaleipää tunnissa, mikä on noin kaksinkertainen määrä aiempaan verrattuna.
Kauratuotteiden kysyntä kasvaa yhä
Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät keskimäärin noin 41 kiloa ruokaleipää vuonna 2021. Kotimaista pehmeää leipää suomalainen söi vuonna 2021 noin 34 kg. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten vaaleaa leipää. Vaaleiden ruokaleipien suosion kasvun taustalla ovat runsaasti täysjyväkauraa sisältävät kuitupitoiset ja terveelliset leivät, kertoo Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilasto. Kauraleivän kulutuksen kasvulle syynä on mm. kauran selkeät terveysvaikutukset sekä kauran sopivuus moneen ruokavalioon. Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa.3
Fazerin Vantaan leipomo työllistää yhteensä 463 henkilöä. Uusi palaleipälinja on osa Fazerin tekemää 8,5 miljoonan euron investointia kauratuotteiden valmistukseen Vantaalla. Investoinnit kauravalmistukseen vahvistavat entisestään Fazerin asemaa Pohjoismaiden johtavana kauratoimijana.