Järvikylän salaattien ja yrttien taustalla toimiva Famifarm Oy on vaihtanut käyttämänsä kasvatusruukut paperisiin. Muutos vähentää 80 000 kg jätettä vuodessa ja sillä on suuri merkitys tuotteiden hiilijalanjälkeen. Famifarmilla tehdään säännöllisesti vastuullisuusraportointia ja hiilijalanjälkilaskentaa, joiden pohjalle toiminnan kehittäminen on helppo rakentaa.
Järvikylän salaatit ja yrtit olivat ensimmäisiä salaattituotteita, joiden myynti aloitettiin ruukuissa jo 1980-luvulla. Ruukkukasvatus mahdollisti kuluttajalle salaatit ja yrtit tuoreina ympäri vuoden. Perinteisesti ruukut ovat olleet muovia, mutta useiden vuosien kehitystyön tuloksena Famifarm lanseerasi tuotteisiinsa 2019 biohajoavat ruukut, joilla muovijätteen määrää saatiin vähennettyä. Näin ollen myös lajittelu helpottui, kun turvemultaa ja ruukkua ei tarvinnut irrottaa toisistaan ja lajitella erikseen.
Pitkäjänteistä kehitystyötä kuitenkin jatkettiin ja sen myötä löydettiin ihanteellinen ratkaisu; täysin biopohjaiset paperiset ruukut, jotka otettiin käyttöön asteittain koko valikoimaan 2021 aikana.
– Uusi ruukku vaati mittavan investoinnin uuteen kylvökoneeseen ja -linjastoon. Näiden muutosten myötä tuotantoketjun toimivuuden varmistaminen on ollut aikaa ja kekseliäisyyttä vaativaa työtä. Muutos on ollut meille yrityksenä suuri. Olemme kuitenkin kaikki sitoutuneet tähän työhön, ja projekti saatiin läpi onnistuneesti, toteaa Famifarmin toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr.
Yrttien ja salaattien matka siemenestä valmiiksi tuotteeksi on monivaiheinen, ja siksi paperiruukun toimivuutta on pitänyt testata tarkkaan eri kasvatusvaiheissa kylvöstä istutukseen ja kasvatuslinjalta pakkaamiseen. Koska kasvit ovat eläviä tuotteita ja erityisen herkkiä pienimmillekin muutoksille kasvatusolosuhteissa, on jokainen tuote testattu paperiruukun toimivuuden osalta erikseen.
Kotikäytössä paperiruukku on tuskin erotettavissa kasvuturpeen ympäriltä, koska tuotteen kasvaessa kasvatuslinjastolla paperiruukku osittain hajoaa jo ennen pakkaamista. Käytetty tuote lajitellaan kokonaisuudessaan biojätteeseen.
Faktaa paperiruukusta:
- Ruukkupaperi koostuu selluloosasta ja tärkkelyksestä.
- Tärkkelys koostuu soijapavusta, maissista tai sokeriruo’osta.
- Paperissa ei ole käytetty fossiilisia raaka-aineita.
- Paperiruukulla on teollisen kompostoituvuuden sertifikaatti ja tuote on sataprosenttisesti biopohjainen.
- Paperi on siis täysin biohajoava ja kompostoituva.