ETL kiittää EU-parlamentin äänestystulosta

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-11-24
PÄIVITETTY: 2023-12-13

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona 22.11. 2023  täysistunnossaan pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen parlamentin päätökseen tunnustaa pakkausten uudelleenkäyttö ja kierrätys toisiaan täydentävinä ratkaisuina.

ETL pitää parlamentin linjausta tarjota toimijoille mahdollisuus poiketa pakkausten uudelleenkäyttötavoitteista tietyin edellytyksin erittäin tarpeellisena ja kannatettavana.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että parlamentti tunnustaa pakkausten uudelleenkäytön ja kierrätyksen toisiaan täydentävinä ratkaisuina, eikä lähde yksisilmäisesti pakottamaan tiettyjenlaisten pakkausten käyttöön, sanoo Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón.

Parlamentin täysistunnossa enemmistö kannatti muutosehdotuksia, joilla pakkausten uudelleenkäyttötavoitteista voitaisiin poiketa sellaisten pakkausmuotojen kohdalla, joilla saavutetaan 85 prosentin kierrätysaste tai ympäristön kannalta kertakäyttöinen pakkaus voidaan osoittaa uudelleenkäytettävää paremmaksi vaihtoehdoksi.

Lisäksi herkästi pilaantuvien juomien, kuten maidon, rajaaminen pois juomapakkausten uudelleenkäyttötavoitteista sai parlamentin enemmistöltä kannatusta.

– Haluan kiittää suomalaisia europarlamentaarikkoja, jotka olivat aktiivisia muutosehdotusten työstämisessä ja kuulivat huoliamme. Pakkausjätteen ja pakkauksiin käytettävien luonnonvarojen määrän vähentäminen on yhteinen tavoite, mutta se voidaan saavuttaa myös tehostamalla korkealaatuista pakkausmateriaalien kierrätystä, Levón sanoo.

Parlamentti teki asetukseen myös muita elintarviketeollisuuden näkökulmasta tärkeitä muutoksia huomioimalla biopohjaiset muovit osana kierrätetyn muovin vähimmäisvaatimuksia sekä rajaamalla pakkausten komposiittipakkausten sisältämät muovipinnoitteet vaatimuksen ulkopuolelle.

Neuvostossa pidettävä kiinni kansallisesta edusta

Lainsäädännön lopullinen muoto ja sisältö vahvistuu vasta myöhemmin. Seuraavaksi jäsenmaat keskustelevat vielä omasta kannastaan. Nimenomaan pakkausten uudelleenkäyttöä koskevien tavoitteiden tiedetään jakavan jäsenmaiden näkemyksiä.

ETL toivoo Suomelta vahvaa vaikuttamista jäsenmaiden välisissä neuvottelupöydissä.

– Europarlamentin linjaukset antavat vahvan selkänojan Suomen kannalle ja vaikuttamiseen neuvostossa. On ehdottoman tarpeellista, että Suomi pitää nyt tiukasti kiinni kansallisesta edusta ja lopputuloksesta saadaan sellainen, ettei se vaaranna meidän hyvin toimivia pakkausten keräys- ja kierrätysjärjestelmiä.

Ympäristöministerien neuvoston odotetaan muodostavan kantansa ehdotukseen joulun alla.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva