Etikettien raaka-aineet kortilla

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-12-20
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kun koronapandemia äkkipysäytti talouden keväällä 2020, toivuttiin pysäyksestä nopeasti, vaikka ekonomistit arvelivatkin pysähdyksestä alun perin toteutunutta paljon pahempaa. Tuotantoa ehdittiin kuitenkin varotoimenpiteenä ajaa alas monilla teollisuusaloilla.

Nyt taloutta ja sen kasvua uhkaa raaka-ainepula, joka tuntuu pakkausalalla esimerkiksi raaka-aineiden toimitusten hidastumisena ja hintojen nousuna. Onkin arvioitu, että koronapandemia pelkästään kiihdytti alun perin globaalin talouskasvun aiheuttamaa pulaa raaka-aineista.

Syitä materiaalipulalle on koronapandemian lisäksi monia: alkuvuoden hirmumyrskyt maailmalla vaikuttivat öljyjalostamoihin, samoin kuin Texasin sähkökatko-ongelmatkin.

Pulaa on myös konteista tai niiden kerrotaan olleen väärissä paikoissa jo vuodesta 2020 lähtien. Myös keväällä 2021 Suezin kanavalla karille ajaneen Ever Given -laivan pysäyttämä laivaliikenne lisäsi konttipulaa ja ruuhkaa Euroopan satamissa yhdessä maakuljetusten kuljettajapulan kanssa. Vastaavaa tilannetta ei ole Huoltovarmuuskeskuksen teettämän selvityksen mukaan koettu koskaan aikaisemmin ja tilanne saattaa jatkua vielä pitkälle ensi vuoteen. Tämä kaikki tuo oman lisänsä kuljetusten hintoihin.

Pakkaus-lehti selvitti, miten etikettialan yrityksissä on selvitty materiaaliniukkuudesta ja miten tilanteen kehitys on vaikuttanut hintoihin. Lue koko juttu Pakkaus-lehdestä 8/2021 tai Pakkausyhdistyksen verkkosivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB