Energiakriisi heikentää ruokaketjun toimintakykyä entisestään

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2022-11-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuusliitto tiedottaa energiakriisin olevan heikentämässä huoltovarmuudelle tärkeän ruokaketjun toimintakykyä entisestään niin voimakkaasti, että maan hallituksen on pikaisesti tehtävä linjauksia, jotka huomioivat sähkön toimitusvarmuuden kotimaiselle ruoka-alalle. Haasteet koskettavat myös pakkausalaa osana ruokaketjua.

Yritysten toiminnan suunnittelun kannalta tiedon saaminen paikalliselta verkkoyhtiöltä mahdollisista sähkökatkoista riittävän ajoissa on kriittistä. Ennakoimattomat sähkökatkot voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia elintarvikeyrityksille. Katkoista johtuvat ongelmat eivät aiheudu vain tuotantoprosessien keskeytymisestä, vaan myös niiden uudelleen käynnistämistä sekä tuoteturvallisuuden takaamisesta katkon jälkeen.

Energian saatavuus ja hinta ovat elintarvikeyrityksille ovat erittäin keskeisiä kysymyksiä. Huoli sähkön toimitusvarmuudesta ja saatavuudesta kohtuuhintaan koskettaa koko alaa, mutta vaikuttavat etenkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Elintarviketeollisuusliitto on tyytyväinen, että työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt energiakriisin vaikutuksia eri toimialojen yrityksiin ja ruoka-alan haasteet on tunnistettu selvityksessä. ETL:n Mikko Käkelän mukaan ruokatuotantoa on katsottava kokonaisuutena, alkutuotanto ja elintarviketeollisuus ovat toisistaan riippuvaisia.

Elintarviketeollisuuteen on yli vuoden ajan kohdistunut mittava kustannusten nousu eikä siihen ole lyhyellä aikavälillä näköpiirissä helpotusta.

Elintarviketeollisuusliiton lokakuun lopussa tekemän jäsenyrityskyselyn mukaan 78 prosenttia vastaajista katsoi, että energian hinnan nousu heikentää yrityksen kykyä investoida vähintään jonkin verran tai merkittävästi. Puolet vastanneista yrityksistä aikoo siirtää tuotannollisia investointejaan.

Hieman yli puolet vastaajista aikoo investoida vihreään siirtymään tai energiansäästötoimiin.

Investointeihin vaikuttavat merkittävästi investointihyödykkeiden saatavuus ja hinta. Lisäksi yritysten investointikykyä heikentävät heikko kannattavuus ja yleinen markkinatilanne.  Inventointien hiipuminen hidastaisi alan kasvua ja uudistumista. Elintarvikealan yritysten oman panoksen lisäksi Käkelä pitääkin myös valtion tukitoimenpiteita tarpeellisina.

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko