Elintarviketeollisuus nousuvireessä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-08-20
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuuden nousuvireestä kertovat isot investoinnit uusiin tuotantolaitoksiin. Viime viikolla otettiin käyttöön kolme huippumodernia tehdasta eri puolilla Suomea.

Valion välipalatehdas Riihimäellä, HKScanin siipikarjatuotantolaitos Raumalla ja Satamaidon meijeri Ulvilassa ovat kooltaan huomattavia investointeja, joiden ansiosta yritykset pystyvät vastaamaan entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin ja valmistamaan ajan trendien mukaisia tuotteita kotimaahan sekä vientimarkkinoille.

Uutta teknologiaa hyödyntävät laitokset vahvistavat Elintarviketeollisuusliiton mukaan alan elinvoimaa, rakentavat perustaa tulevaisuuden kasvulle ja parantavat kilpailukykyä. Iskukykyä tarvitaan etenkin, kun ponnistellaan uusien markkinoiden avaamiseksi ulkomailla, mutta myös kilpailtaessa kotimarkkinoilla.  

Moderneissa tuotantolaitoksissa on investoitu teknologian lisäksi henkilöstön työskentelyolosuhteisiin kehittämällä työturvallisuutta ja työhyvinvointia. Eikä ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä edistäviä toimiakaan ole unohdettu.

Nyt valmistuvia investointeja käynnistettiin vuonna 2015, joka oli elintarviketeollisuudessa kapasiteetin lisäämiseen tähtäävien investointien huippuvuosi. Tilastokeskuksen mukaan alan kiinteät investoinnit olivat tuolloin 432 miljoonaa euroa.

EK:n kesäkuussa julkistaman investointitiedustelun mukaan elintarviketeollisuuden investointisumma kasvoi vuonna 2016 selvästi ja investointien arvo oli noin 570 miljoonaan euroa. Tänä vuonna investointien arvoksi arvioidaan 510 miljoonaa euroa. Elintarviketeollisuuden osuus koko tehdasteollisuuden kiinteistä investoinneista olisi kuluvana vuonna siten noin 12 prosenttia.

HKScanin historian merkittävimpiin lukeutuva investointi, siipikarjatuotteisiin erikoistunut tehdas vihittiin käyttöön perjantaina 18. elokuuta Rauman Lakarissa. Strategisen investoinnin arvo on yli 80 miljoonaa euroa. Euroopan moderneimman siipikarjayksikön suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty huomiota erityisesti eläinten hyvinvointiin ja toiminnan ympäristötehokkuuteen.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce