Elintarviketeollisuus aikoo investoida tänä vuonna 800 miljoonaa euroa

JULKAISTU: 13. tammikuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Suomalaisessa teollisuudessa on päällä investointibuumi, jossa elintarviketeollisuus erottuu tuoreen tiedustelun mukaan rohkeimpien investointiaikeiden alana. Elintarvikeyritykset aikovat tehdä kiinteitä investointeja tänä vuonna peräti 809 miljoonalla eurolla, jossa olisi kasvua lähes 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Vähäinen ei ollut investointien kasvuvauhti elintarviketeollisuudessa viime vuonnakaan, 37 prosenttia. Tosin vuoden 2021 alussa yritysten ennakoimat, ennätykselliset 616 miljoonan euron investoinnit eivät toteutuneet aivan täysimääräisesti, sillä investointeja tehtiin reilulla puolella miljardilla eurolla. Osa viime vuoden investointiaikeista on mahdollisesti siirtynyt tälle vuodelle koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden ja kasvaneiden investointiriskien vuoksi.

– Huomattava investointihalukkuus tilanteessa, jossa pandemia on heikentänyt alan kannattavuutta ja sumentaa yhä näkymiä, on hieno osoitus alan tulevaisuudenuskosta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä toteaa ETL:n tiedotteessa.

Elintarviketeollisuuden tiukka kilpailutilanne edellyttää investointeja tuotannolliseen tehokkuuteen, jos mielii pysyä mukana markkinataistossa. Lisäksi hiilineutraaliin hyvinvointiyhteiskuntaan tähtäävä ns. vihreä siirtymä vaatii yrityksiltä investointeja vähäpäästöiseen ja energiatehokkaaseen teknologiaan.

– Monille kotimaisille elintarvikeyhtiöille markkinat ovat Suomea laajemmat, ja investoinneilla varmistetaan myös kotimaisen valmistuksen kilpailukyky vaativilla vientimarkkinoilla, Mikko Käkelä selvittää.

– Olisi suotavaa, että kaikki tälle vuodelle suunnitellut investoinnit pystyttäisiin myös toteuttamaan. Talouskasvun aikaansaaminen ja vihreän siirtymän mahdollistaminen edellyttävät valtiovallalta sääntelymalttia ja tahtoa luoda vakautta elintarviketeollisuuden toimintaympäristöön, Käkelä painottaa.

Elintarvikeyritysten tälle vuodelle kaavailemista investointieuroista kaksi kolmesta aiotaan käyttää kapasiteetin korvaamiseen. Koneiden ja laitteiden jatkuva kuluminen vaatii investointeja uusiin laitteisiin enemmän kuin teollisuudessa keskimäärin.

Joka neljäs investoitava euro aiotaan käyttää kapasiteetin lisäämiseen. Ala tekee edelleen jonkin verran myös rationalisointi-investointeja eli automatisoi esimerkiksi tuotantolinjojaan. Tiedustelun mukaan elintarviketeollisuus jatkaa vahvoja panostuksiaan myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tälle vuodelle niiden suuruudeksi ennakoidaan 64 miljoonaa euroa.

– Panostukset t&k:hon varmistavat korkean lisäarvon tuotteiden valmistamisen Suomessa, Mikko Käkelä muistuttaa.

 

 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)