Elintarvikepakkauksien merkinnöissä yhä puutteita

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2016-06-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan joka kymmenennen elintarvikkeen pakkausmerkinnät olivat puutteellisia, kun tutkittiin allergiaa aiheuttavia ainesosia koskevia tietoja.

Tutkimuksessa tarkastettiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkinnät yhteensä 351 tuotteesta. Maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia analysoitiin sellaisista tuotteista, joiden pakkausmerkinnöissä niitä ei ilmoitettu.

”Vastaava tutkimus toteutettiin neljä vuotta sitten, mutta elintarvikeala ei valitettavasti ole riittävästi parantanut pakkausmerkintöjä koskevia menettelytapojaan. Asia on vakava, koska allergiset reaktiot voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia”, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, FT Minna Anthoni, joka toimi hankkeen projektipäällikkönä Suomessa.

Sekä tuotteita valmistavat että maahantuovat yritykset ovat vastuussa pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta.

”Allergisten henkilöiden on voitava luottaa pakkausmerkintöihin eikä heille saa aiheutua turhia riskejä niiden puutteista. Pohjoismaisten elintarvikkeiden tuottajien ja maahantuojien on ymmärrettävä asian vakavuus ja pantava pakkausmerkinnät kuntoon”, sanoo Anthoni.

Varoitusmerkintöihin toivotaan muutoksia

Tutkimus osoittaa, että elintarvikealalla on paljon parantamisen varaa pakkausmerkintöihin, raaka-aineiden ostoihin ja allergiaa aiheuttavien aineiden käsittelyyn liittyvissä menettelyissä. Erityisesti tämä koskee suklaan ja leipomotuotteiden valmistajia sekä maahantuojia. 

Evira ja muut pohjoismaiset elintarviketurvallisuusviranomaiset toivovat, että projekti lisää elintarvikealan tietoisuutta allergeeneja koskevien merkintöjen tärkeydestä. Myös EU:lla on mahdollisuus parantaa tilannetta, jos varoitusmerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä kehitetään niin, että ”saattaa sisältää pieniä määriä…”-tyyppisiä varoituksia käytetään vain silloin, kun niihin on todellista aihetta.
 

 

 

Uusimmat uutiset

”Räjähtävä” ketsuppipakkaus

Hollantilainen suunnittelutoimisto Akarton on esitellyt kampanjapakkauksen, jonka se teki kotimaassaan toimivalle Helalle ja heidän Hela Tomaten Ketchupilleen. Se osoittaa, kuinka innovatiivisuus ja käytännöllisyys voivat toimia yhdessä. Pallomainen pakkaus avautuu tavalla, joka muistuttaa räjähdystä. Yrityksen mielestä se tuo uuden standardin elintarviketeollisuudelle. Hela satsaa nyt influencereihin tavoittaakseen kuluttajamarkkinat.
Akarton_VM3_25_opening.1x

Uudet älyominaisuudet vähentävät käsityötä esipainossa

Kuudennen sukupolven RIP-ohjelma Adobe PDF Print Engine 7 on saamassa uutta älyä ns. prepressintelligensin myötä. Se helpottaa painokoneiden laajennetun värispektrin koko potentiaalin käyttöä. Esipaino-osastoilla ei enää tarvitse avata ja muuntaa käsin Photoshop- ja Illustrator-alkuperäistiedostoja PDF-muotoon.
Adobe-1

PackIndx: Kiristekalvojen valmistusta uhkaa raaka-ainepula

Donald Trumpin tullien aiheuttama turbulenssi on vaikuttanut tiettyjen raaka-aineiden saatavuuteen. Tämä koskee etenkin C4:ää (buteenia), jota käytetään mm. standardilaatuisten kiristekalvojen valmistuksessa.
triofilm

DePoly perustaa ainutlaatuisen koelaitoksen PET- ja polyesterijätteen kierrättämiseksi Sveitsissä

Sveitsiläinen DePoly avaa kesällä koelaitoksen, jonka kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa. Tarkoituksena on antaa vanhalle muoville uusi elämä. Samalla yritys on varmistanut 23 miljoonan dollarin rahoituksen sijoittajilta.
depoly1

Jatka lukemista

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt