Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan joka kymmenennen elintarvikkeen pakkausmerkinnät olivat puutteellisia, kun tutkittiin allergiaa aiheuttavia ainesosia koskevia tietoja.
Tutkimuksessa tarkastettiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkinnät yhteensä 351 tuotteesta. Maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia analysoitiin sellaisista tuotteista, joiden pakkausmerkinnöissä niitä ei ilmoitettu.
”Vastaava tutkimus toteutettiin neljä vuotta sitten, mutta elintarvikeala ei valitettavasti ole riittävästi parantanut pakkausmerkintöjä koskevia menettelytapojaan. Asia on vakava, koska allergiset reaktiot voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia”, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, FT Minna Anthoni, joka toimi hankkeen projektipäällikkönä Suomessa.
Sekä tuotteita valmistavat että maahantuovat yritykset ovat vastuussa pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta.
”Allergisten henkilöiden on voitava luottaa pakkausmerkintöihin eikä heille saa aiheutua turhia riskejä niiden puutteista. Pohjoismaisten elintarvikkeiden tuottajien ja maahantuojien on ymmärrettävä asian vakavuus ja pantava pakkausmerkinnät kuntoon”, sanoo Anthoni.
Varoitusmerkintöihin toivotaan muutoksia
Tutkimus osoittaa, että elintarvikealalla on paljon parantamisen varaa pakkausmerkintöihin, raaka-aineiden ostoihin ja allergiaa aiheuttavien aineiden käsittelyyn liittyvissä menettelyissä. Erityisesti tämä koskee suklaan ja leipomotuotteiden valmistajia sekä maahantuojia.
Evira ja muut pohjoismaiset elintarviketurvallisuusviranomaiset toivovat, että projekti lisää elintarvikealan tietoisuutta allergeeneja koskevien merkintöjen tärkeydestä. Myös EU:lla on mahdollisuus parantaa tilannetta, jos varoitusmerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä kehitetään niin, että ”saattaa sisältää pieniä määriä…”-tyyppisiä varoituksia käytetään vain silloin, kun niihin on todellista aihetta.