Ekologisuus on valtavirtaa

Teksti:Redaktionen
JULKAISTU: 2017-01-24
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kestävä kehitys ei ole pakkausalalla hokema vaan päämäärä, johon yritysten kannattaa pyrkiä. Ekodesign on voimistuva trendi pakkausten suunnittelussa. Kuluttajat suhtautuvat entistä kriittisemmin pakkauksiin ja vaativat niiltä ekologisuutta.

Pakkausalan ympäristöseminaarissa viime syksynä kävi hyvin selväksi, että tuotteen ja pakkauksen koettu vastuullisuus ja ekologisuus vaikuttavat kuluttajien ostoihin. Kuluttajien asenteet ovat muuttuneet, ja huoli ympäristöasioista on kasvanut.

Suomen pakkausalalla on hyvät mahdollisuudet vastata näihin odotuksiin. Puhtaasta ensikuidusta valmistettu kartonki on yksi valteistamme. Toinen on hyvin hoidettu kierrätysjärjestelmä, joka pakottaa yritykset kehittämään ekologisempia ja kustannustehokkaampia pakkausratkaisuja. Kierrätyskään ei ole ilmaista – se maksoi viime vuonna yrityksille noin 20 miljoonaa euroa.

Kuluttajat uskovat tutkimusten mukaan pakkauksilla olevan suuri merkitys ympäristön kuormittamisessa. Pakkaus on kuluttajalle tuotteen näkyvä osa, mutta sen osuus esimerkiksi elintarvikkeiden ympäristökuormasta on kuitenkin vähäinen verrattuna tuotantoprosessiin. Kierrätettävyydellä on silti suuri merkitys mielikuvankin kannalta.

Myös ruokahävikki on nyt iso puheenaihe Euroopassa. Pakkausalankin tulisi miettiä, miten sitä voitaisiin vähentää. Voiko pakkaus suojata vielä paremmin ja ohjata pienentämään hävikkiä?

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli