EGP parantaa pakkauspainatuksen ekotehokkuutta

JULKAISTU: 23. kesäkuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Pakkausteollisuudessa on suuri tarve tuottaa yhä pienempiä eriä kustannustehokkaammin ja entistä kestävämmällä tavalla. Samalla brändielementtien laatu ja väritarkkuus ovat kuitenkin kriittisen tärkeitä. Kai Lankinen arvioi väitöstutkimuksessaan siirtymistä spot-väripainatuksesta vakioituun laajennetun väriavaruuden painatukseen (Expanded Gamut Printing – EGP) eli moniväriprosessipainatukseen liuotinpohjaisessa fleksopainatuksessa. Menetelmä vähentää painoprosessin monimutkaisuutta ja tuottaa laajan väriskaalan yksinkertaisemmalla, tehokkaammalla ja ympäristön kannalta kestävämmällä tavalla. 

Fleksopainatuksessa ei ole aiemmin tehty kattavaa ja tieteellistä tutkimusta EGP:stä ja sen hyödyntämisestä käytännössä. Kai Lankisen väitöskirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on täyttää tieteellinen aukko sekä tarjota tietoa ja testituloksia, mikä helpottaa siirtymistä EGP:n käyttöön. 

Tutkimuksessa tarkastellaan ja arvioidaan mahdollisuuksia vakioida pakkauspainatuksen väriskaala fleksopainatuksessa. Osana työtä kehitettiin uusi EGP-laskuri kuvaamaan ja arvioimaan menetelmän etuja. Tutkimuksessa tehtiin useita keskeisiä havaintoja ja tehdyt laskelmat osoittavat merkittäviä parannuksia ekotehokkuudessa eri alueilla. Myös lähestymistapa näiden laskelmien yhdistämisessä tuotannon kokonaistehokkuuteen (OEE) ja ilmaston lämpenemispotentiaalin (GWP) CO2-arvoihin on uusi. 

– EGP:n avulla kokonaistehokkuutta voidaan lisätä 42–85 prosenttia ja hiilijalanjälkeä voidaan pienentää 34–51 prosenttia verrattuna perinteiseen spot-väripainatukseen. Se tarkoittaa suurempaa joustavuutta ja tehokkuutta sekä ympäristöystävällisempää ja vastuullisempaa tapaa toimia, Kai Lankinen kertoo. 

Diplomi-insinööri Kai Lankisen väitöskirja Evaluation of Expanded Gamut Printing in Flexography tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa torstaina 1.7.2021 kello 13 alkaen Hervannan kampuksella Festia-rakennuksen auditoriossa FA032 Pieni Sali 1 (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjinä toimivat professori Jouko Peltonen Åbo Akademi -yliopistosta sekä tekniikan tohtori Kiran Deshpande Siegwerk Ltd:stä Englannista. Kustoksena toimii professori Jurkka Kuusipalo Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta. 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi