EGP parantaa pakkauspainatuksen ekotehokkuutta

JULKAISTU: 2021-06-23
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pakkausteollisuudessa on suuri tarve tuottaa yhä pienempiä eriä kustannustehokkaammin ja entistä kestävämmällä tavalla. Samalla brändielementtien laatu ja väritarkkuus ovat kuitenkin kriittisen tärkeitä. Kai Lankinen arvioi väitöstutkimuksessaan siirtymistä spot-väripainatuksesta vakioituun laajennetun väriavaruuden painatukseen (Expanded Gamut Printing – EGP) eli moniväriprosessipainatukseen liuotinpohjaisessa fleksopainatuksessa. Menetelmä vähentää painoprosessin monimutkaisuutta ja tuottaa laajan väriskaalan yksinkertaisemmalla, tehokkaammalla ja ympäristön kannalta kestävämmällä tavalla. 

Fleksopainatuksessa ei ole aiemmin tehty kattavaa ja tieteellistä tutkimusta EGP:stä ja sen hyödyntämisestä käytännössä. Kai Lankisen väitöskirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on täyttää tieteellinen aukko sekä tarjota tietoa ja testituloksia, mikä helpottaa siirtymistä EGP:n käyttöön. 

Tutkimuksessa tarkastellaan ja arvioidaan mahdollisuuksia vakioida pakkauspainatuksen väriskaala fleksopainatuksessa. Osana työtä kehitettiin uusi EGP-laskuri kuvaamaan ja arvioimaan menetelmän etuja. Tutkimuksessa tehtiin useita keskeisiä havaintoja ja tehdyt laskelmat osoittavat merkittäviä parannuksia ekotehokkuudessa eri alueilla. Myös lähestymistapa näiden laskelmien yhdistämisessä tuotannon kokonaistehokkuuteen (OEE) ja ilmaston lämpenemispotentiaalin (GWP) CO2-arvoihin on uusi. 

– EGP:n avulla kokonaistehokkuutta voidaan lisätä 42–85 prosenttia ja hiilijalanjälkeä voidaan pienentää 34–51 prosenttia verrattuna perinteiseen spot-väripainatukseen. Se tarkoittaa suurempaa joustavuutta ja tehokkuutta sekä ympäristöystävällisempää ja vastuullisempaa tapaa toimia, Kai Lankinen kertoo. 

Diplomi-insinööri Kai Lankisen väitöskirja Evaluation of Expanded Gamut Printing in Flexography tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa torstaina 1.7.2021 kello 13 alkaen Hervannan kampuksella Festia-rakennuksen auditoriossa FA032 Pieni Sali 1 (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjinä toimivat professori Jouko Peltonen Åbo Akademi -yliopistosta sekä tekniikan tohtori Kiran Deshpande Siegwerk Ltd:stä Englannista. Kustoksena toimii professori Jurkka Kuusipalo Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta. 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)