European Food Safety Authority EFSA on kehittänyt työkalun, jonka avulla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, onko tuotteisiin merkittävä viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen -päivämäärämerkintä.
Elintarvikkeissa käytetty viimeinen käyttöpäivä liittyy elintarviketurvallisuuteen ja kertoo, mihin asti elintarvikkeita voidaan käyttää. Parasta ennen -merkintä liittyy puolestaan laatuun – ruokaa tai raaka-ainetta on turvallista syödä tämän päivämäärän jälkeenkin, mutta niiden laatu ei välttämättä ole enää parhaimmillaan. Esimerkiksi maku ja rakenne eivät välttämättä ole enää pysyneet hyvinä.
Euroopan komission arvion mukaan EU:n vuosittaisesta 88 miljoonan tonnin ruokahävikistä jopa 10 prosenttia liittyy elintarvikkeiden päivämäärämerkintöihin.
EFSA:n työkalussa on kysymyksiä, joihin vastaamalla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, pitääkö pakkaukseen painaa viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen-päiväys. Kysymykset selvittävät, säännelläänkö kyseisen elintarvikkeen päivämäärämerkintävaatimuksia jo lainsäädännöllä, käsitelläänkö tuotetta millään tavalla vaarojen poistamiseksi, käsitelläänkö sitä uudelleen ennen pakkaamista, sen ominaisuuksia ja säilytysolosuhteita.
Asiantuntijat antavat ohjeita tekijöistä, jotka elintarvikealan toimijoiden on otettava huomioon säilyvyysajan määrittelemiseksi. Säilyvyysaika on ajanjakso, jonka aikana elintarvike pysyy turvallisena ja/tai sopivan laadukkaana kulutettavaksi, kunhan pakkaus on ehjä ja tuote on säilytetty ohjeiden mukaisesti.
EFSA julkaisee ensi vuonna kuluttajille tarkoitettua infoa elintarvikkeiden varastointiolosuhteista, niiden säilyvyydestä pakkauksen avaamisen tai sulattamisen jälkeen.
Lisätietoa: EFSA