EFSAlta apua päiväysmerkintöjen määrittelyyn

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-12-07
PÄIVITETTY: 2023-01-18


European Food Safety Authority EFSA on kehittänyt työkalun, jonka avulla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, onko tuotteisiin merkittävä viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen -päivämäärämerkintä.

Elintarvikkeissa käytetty viimeinen käyttöpäivä liittyy elintarviketurvallisuuteen ja kertoo, mihin asti elintarvikkeita voidaan käyttää.  Parasta ennen -merkintä liittyy puolestaan laatuun – ruokaa tai raaka-ainetta on turvallista syödä tämän päivämäärän jälkeenkin, mutta niiden laatu ei välttämättä ole enää parhaimmillaan. Esimerkiksi maku ja rakenne eivät välttämättä ole enää pysyneet hyvinä.

Euroopan komission arvion mukaan EU:n vuosittaisesta 88 miljoonan tonnin ruokahävikistä jopa 10 prosenttia liittyy elintarvikkeiden päivämäärämerkintöihin.

EFSA:n työkalussa on kysymyksiä, joihin vastaamalla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, pitääkö pakkaukseen painaa viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen-päiväys. Kysymykset selvittävät, säännelläänkö kyseisen elintarvikkeen päivämäärämerkintävaatimuksia jo lainsäädännöllä, käsitelläänkö tuotetta millään tavalla vaarojen poistamiseksi, käsitelläänkö sitä uudelleen ennen pakkaamista, sen ominaisuuksia ja säilytysolosuhteita.

Asiantuntijat antavat ohjeita tekijöistä, jotka elintarvikealan toimijoiden on otettava huomioon säilyvyysajan määrittelemiseksi. Säilyvyysaika on ajanjakso, jonka aikana elintarvike pysyy turvallisena ja/tai sopivan laadukkaana kulutettavaksi, kunhan pakkaus on ehjä ja tuote on säilytetty ohjeiden mukaisesti.

EFSA julkaisee ensi vuonna kuluttajille tarkoitettua infoa elintarvikkeiden varastointiolosuhteista, niiden säilyvyydestä pakkauksen avaamisen tai sulattamisen jälkeen.

Lisätietoa: EFSA

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko