EFSAlta apua päiväysmerkintöjen määrittelyyn

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-12-07
PÄIVITETTY: 2023-01-18


European Food Safety Authority EFSA on kehittänyt työkalun, jonka avulla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, onko tuotteisiin merkittävä viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen -päivämäärämerkintä.

Elintarvikkeissa käytetty viimeinen käyttöpäivä liittyy elintarviketurvallisuuteen ja kertoo, mihin asti elintarvikkeita voidaan käyttää.  Parasta ennen -merkintä liittyy puolestaan laatuun – ruokaa tai raaka-ainetta on turvallista syödä tämän päivämäärän jälkeenkin, mutta niiden laatu ei välttämättä ole enää parhaimmillaan. Esimerkiksi maku ja rakenne eivät välttämättä ole enää pysyneet hyvinä.

Euroopan komission arvion mukaan EU:n vuosittaisesta 88 miljoonan tonnin ruokahävikistä jopa 10 prosenttia liittyy elintarvikkeiden päivämäärämerkintöihin.

EFSA:n työkalussa on kysymyksiä, joihin vastaamalla elintarvikealan toimijat saavat tietoa siitä, pitääkö pakkaukseen painaa viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen-päiväys. Kysymykset selvittävät, säännelläänkö kyseisen elintarvikkeen päivämäärämerkintävaatimuksia jo lainsäädännöllä, käsitelläänkö tuotetta millään tavalla vaarojen poistamiseksi, käsitelläänkö sitä uudelleen ennen pakkaamista, sen ominaisuuksia ja säilytysolosuhteita.

Asiantuntijat antavat ohjeita tekijöistä, jotka elintarvikealan toimijoiden on otettava huomioon säilyvyysajan määrittelemiseksi. Säilyvyysaika on ajanjakso, jonka aikana elintarvike pysyy turvallisena ja/tai sopivan laadukkaana kulutettavaksi, kunhan pakkaus on ehjä ja tuote on säilytetty ohjeiden mukaisesti.

EFSA julkaisee ensi vuonna kuluttajille tarkoitettua infoa elintarvikkeiden varastointiolosuhteista, niiden säilyvyydestä pakkauksen avaamisen tai sulattamisen jälkeen.

Lisätietoa: EFSA

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB