Datan avulla katse tulevaisuuteen

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-08-12
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Tulevaisuuden tutkimus lähtee aina datasta ja sen määrittelystä, millaisessa toimintaympäristössä tietoa käytetään ja mitä kerätyn datan pohjalta kannattaa tehdä.

– Data ei kuitenkaan kerro tulevaisuudesta, koska ei ole olemassa tulevaisuutta, jota kohti vääjäämättä mentäisiin, Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva painottaa.

Tulevaisuutta ei siis voi ennustaa, mutta sitä voi ennakoida ja tehdä erilaisia skenaarioita. Tulevaisuuksia on useita ja niihin voi vaikuttaa tekemällä valintoja ja valintojen tekemisessä datasta on apua.

Dufvan mukaan pandemia-aika on vauhdittanut monia tällä hetkellä jo käynnissä olevia kehityskulkuja, eikä niinkään ole tuonut esille uusia. Etä- ja virtuaalimaailman ratkaisuja on ollut jo olemassa ennen pandemiaa, nyt niiden tarjonta ja kysyntä on laajentunut.

– Voidaan perustellusti sanoa, että verkkokauppa jatkaa kasvuaan tästä eteenpäin, koska kasvun potentiaalia on edelleenkin. Mutta kaupan kasvun kanssa on ristiriitaista, että tosiasiassa meidän pitäisi vähentää kulutusta, ja esimerkiksi korjata tuotteita mieluummin kuin ostaa uusia. Pakkausten valmistajien kannattaisi esimerkiksi miettiä, millaiset pakkausratkaisut tukisivat tätä.

Lue koko haastattelu Pakkausyhdistyksen sivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB