Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2024-05-24
PÄIVITETTY: 2024-05-29
Kuva Sulapac

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.

Suomalainen ravintola-alan konserni Restel on aloittanut uudelleenkäytettävien ‘biomukien’

testauksen neljässä ravintolassaan. Testi toteutetaan yhteistyössä kotimaisen, vastuullisten materiaalien kehitykseen erikoistuneen Sulapac Oy:n kanssa.

— Tekemällä yhteistyötä Sulapacin kanssa voimme välttää sekä kertakäyttöön että öljypohjaiseen muoviin liittyviä ilmasto- ja ympäristöhaittoja ja edistää uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvaa kiertotaloutta, Restelin vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Anna Koskinen sanoo.

Biopohjainen materiaali on turvallinen

Restelin tapaan monelle pikaruoka- ja tapahtuma-alan toimijalle tulee iloisena yllätyksenä, että uudelleenkäytettävyyden ei tarvitse tarkoittaa siirtymistä öljypohjaiseen muoviin.

Uudelleenkäytettäviin astioihin kehitetty Sulapac Solid -materiaali on 100-prosenttisesti biopohjainen, eikä sen valmistuksessa käytetä haitallisia kemikaaleja.

— Solid-materiaaliamme on tehokkaasti kierrätettävissä, mutta se soveltuu myös teolliseen kompostiin. Kompostoitavuussertifikaatti on osoitus materiaalin ympäristöystävällisyydestä, sillä testeissä selvitetään tarkkaan materiaalin mahdolliset ekotoksiset vaikutukset sekä raskasmetallipitoisuus, Sulapacin tuoteportfoliosta vastaava johtaja Heidi Peltola kertoo.

Sulapac Solid ei jätä luonnolle ja ihmisten terveydelle haitallista mikromuovia jälkeensä.

— Kaikki materiaalimme ovat sellaisia, että luonnossa elävät mikrobit voivat hajottaa niitä. Sulapac ei näin ollen rikastu ravintoketjussa, toisin kuin perinteinen muovi, Peltola sanoo.

Kiertotalouden mukainen ratkaisu

Sulapac-juomamukit ovat käytössä Rax Hyvinkäällä, Rax Matkus Kuopiossa sekä Lahden Aleksanterikadun ja Finnoon Burger King -ravintoloissa kahden kuukauden ajan. Asiakas saa mukin kassalta ja käytön jälkeen se palautetaan omaan keräyspisteeseensä. Muki kestää pesusta toiseen noin 200 käyttökertaa. Kun se tulee elinkaarensa päähän, muki palautetaan Sulapacille, joka huolehtii materiaalin kierrätyksestä ja edelleen kierrätetyn materiaalin uudelleen käytöstä.

Sulapacin kaltaisten biopohjaisten ja biohajoavien materiaalien kemiallinen kierrätys on tehokasta, niin energiankäytön kuin saannon näkökulmasta. Prosessin etuna on myös se, että materiaalin ruokakontaktikelpoisuus säilyy.

— Toisin sanoen teemme Restelin loppuun käytetyistä mukeista kierrätyksen jälkeen uusia juomamukeja, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, Peltola kiteyttää.

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Vuoden Taidesiiderin etiketti syntyi kollaasitekniikalla

Kiviks Musteri esittelee nyt vuoden 2025 Taidesiiderin. Kuten edellisinäkin vuosina se on valmistettu yhteistyössä Itä-Skånen taiteilijaryhmän (ÖSKG) kanssa. Tällä kertaa etiketin suunnitteli taiteilija Sara Klein.
Carl-och-Sara-16-9

Easy to Use – Reumaliitto lanseeraa merkin helposti avattaville pakkauksille

Pakkausten avattavuus, mutta myös käsiteltävyys, on ollut keskustelunaiheena jo vuosikymmeniä – oikeastaan jo siitä lähtien, kun kuluttajapakkaukset tulivat käyttöön 1900-luvun puolivälissä. Termi vaikeasti avattava on ei ole edelleenkään harvinainen. Tänään, perjantaina, Ruotsin Reumaliitto (Reumatikerförbundet) lanseeraa tuotemerkin pakkauksille ja tuotteille, jotka on testattu ja sertifioitu Easy to use -standardin mukaan.
Easy-to-use-pressx

Metsä Boardin toimitusjohtaja jättää työnsä viikon päästä

Metsä Boardin pitkäaikainen toimitusjohtaja Mika Joukio on päättänyt jättää työnsä 7. huhtikuuta 2025 alkaen. Tämä perustuu maaliskuun viimeisenä päivänä tehtyyn sopimuksen yhtiön hallituksen kanssa. Metsä Board Corporationin hallitus on nimittänyt Metsä Groupin strategiajohtajan (EVP, Strategy), Esa Kaikkosen yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi 7. huhtikuuta 2025 alkaen.
johtoryhma_esa_kaikkonen

Rottneros vähentää konsernin johtajia – muuta vaihtoehtoa ei ole

Rottnerosin toimitusjohtaja Lennart Eberleh totesi hiljattain, että yrityksen heikon kehityksen hidastamiseksi tarvitaan nopeita toimenpiteitä. Yksi näistä on konsernijohdon supistaminen, joka tapahtuu parhaillaan. Rottneros antoi tulosvaroituksen 21. maaliskuuta 2025. Sen jälkeen yritys ilmoitti 25. maaliskuuta 2025, että 47 työntekijää uhkaa irtisanominen.
Lennart-eberleh-arbetsklader