Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Suomalainen ravintola-alan konserni Restel on aloittanut uudelleenkäytettävien ‘biomukien’
testauksen neljässä ravintolassaan. Testi toteutetaan yhteistyössä kotimaisen, vastuullisten materiaalien kehitykseen erikoistuneen Sulapac Oy:n kanssa.
— Tekemällä yhteistyötä Sulapacin kanssa voimme välttää sekä kertakäyttöön että öljypohjaiseen muoviin liittyviä ilmasto- ja ympäristöhaittoja ja edistää uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvaa kiertotaloutta, Restelin vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Anna Koskinen sanoo.
Biopohjainen materiaali on turvallinen
Restelin tapaan monelle pikaruoka- ja tapahtuma-alan toimijalle tulee iloisena yllätyksenä, että uudelleenkäytettävyyden ei tarvitse tarkoittaa siirtymistä öljypohjaiseen muoviin.
Uudelleenkäytettäviin astioihin kehitetty Sulapac Solid -materiaali on 100-prosenttisesti biopohjainen, eikä sen valmistuksessa käytetä haitallisia kemikaaleja.
— Solid-materiaaliamme on tehokkaasti kierrätettävissä, mutta se soveltuu myös teolliseen kompostiin. Kompostoitavuussertifikaatti on osoitus materiaalin ympäristöystävällisyydestä, sillä testeissä selvitetään tarkkaan materiaalin mahdolliset ekotoksiset vaikutukset sekä raskasmetallipitoisuus, Sulapacin tuoteportfoliosta vastaava johtaja Heidi Peltola kertoo.
Sulapac Solid ei jätä luonnolle ja ihmisten terveydelle haitallista mikromuovia jälkeensä.
— Kaikki materiaalimme ovat sellaisia, että luonnossa elävät mikrobit voivat hajottaa niitä. Sulapac ei näin ollen rikastu ravintoketjussa, toisin kuin perinteinen muovi, Peltola sanoo.
Kiertotalouden mukainen ratkaisu
Sulapac-juomamukit ovat käytössä Rax Hyvinkäällä, Rax Matkus Kuopiossa sekä Lahden Aleksanterikadun ja Finnoon Burger King -ravintoloissa kahden kuukauden ajan. Asiakas saa mukin kassalta ja käytön jälkeen se palautetaan omaan keräyspisteeseensä. Muki kestää pesusta toiseen noin 200 käyttökertaa. Kun se tulee elinkaarensa päähän, muki palautetaan Sulapacille, joka huolehtii materiaalin kierrätyksestä ja edelleen kierrätetyn materiaalin uudelleen käytöstä.
Sulapacin kaltaisten biopohjaisten ja biohajoavien materiaalien kemiallinen kierrätys on tehokasta, niin energiankäytön kuin saannon näkökulmasta. Prosessin etuna on myös se, että materiaalin ruokakontaktikelpoisuus säilyy.
— Toisin sanoen teemme Restelin loppuun käytetyistä mukeista kierrätyksen jälkeen uusia juomamukeja, kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, Peltola kiteyttää.