Biopohjaiset pakkaukset yleistyvät, mutta termit hämmentävät kuluttajia

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-11-30
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kuluttajat kokevat biopohjaiset pakkaukset ympäristöystävällisimmäksi pakkausvaihtoehdoksi, mutta bio-alkuiset pakkaustermit aiheuttavat hämmennystä, selviää K-ryhmän kyselytutkimuksesta.

Viime vuosina yhä useampi tuote on saanut ympärilleen biopohjaisen, uusiutuvaa alkuperää olevasta raaka-aineesta valmistetun pakkauksen. Biopohjaisten pakkausmateriaalien käyttöönottoa on vauhdittanut muun muassa ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyvät syyt, lainsäädäntö sekä kuluttajien kasvaneet odotukset.

K-ryhmän kyselytutkimuksen* mukaan biopohjaiset pakkaukset koetaan ympäristöystävällisimmäksi pakkausvaihtoehdoksi. Kartonki ja paperi (86 %) sekä biopohjainen ja biohajoava muovi (62 %) nousivat listan kärkeen kysyttäessä kuluttajilta ympäristön kannalta parhaita pakkausmateriaaleja.

K-ryhmä suosii omissa tuotteissaan biopohjaisia pakkausmateriaaleja ja panostaa pakkausten kierrätettävyyden parantamiseen.

− Keväällä esimerkiksi korvasimme fossiilisen muovin Pirkka Ruusubegonian pakkauksissa kotimaisen Woodlyn puupohjaisella muovilla sekä lanseerasimme uusia tuotteita pakattuna paperiin ja kartonkiin. Tänä jouluna kaikki Pirkka Amaryllikset kääriytyvät FSC-sertifioituun paperikääreeseen muovin sijaan. Näin säästetään 2,5 tonnia muovia, mikä vastaa noin 120 000 muovikassia, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pakkauskehitys on tarkkaa tasapainottelua, sillä biopohjainen pakkaus ei aina välttämättä ole ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

− Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta, siksi tuotteen ominaisuudet vaikuttavat olennaisesti pakkausmateriaalin valintaan. Vaikkapa elintarvikkeiden kohdalla oikeanlainen pakkaus suojaa tuotetta niin, että se säilyy ja päätyy syötäväksi asti. Ruokahävikki on pakkausta huomattavasti suurempi ympäristöhaitta – pakkauksen osuus elintarvikkeen ilmastovaikutuksista on vain muutama prosentti, Jäske jatkaa.

Termit tutuksi ja lajittelu helpoksi

Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että vain harva kokee biopohjaiset pakkaukset helpoksi ymmärtää. Myös bio-alkuiset pakkaustermit aiheuttavat kuluttajille hämmennystä.

− Biopohjaisuus, biohajoavuus ja kompostoitavuus sekoittuvat helposti keskenään, vaikka ne eivät ole riippuvaisia toisistaan. Suurimmalle osalle kuluttajista ei vielä ole selvää, että biopohjainen pakkaus ei aina ole biohajoava, Jäske kertoo.

Uusien pakkausmateriaalien yleistyessä on tärkeää, että niihin liittyvät termit ja ominaisuudet tulevat tutuksi kuluttajalle, ja ne osataan lajitella oikein. Lähes puolet vastaajista (43 %) kokee pakkauksen oikeaoppisen lajittelun pakkausmateriaalia tärkeämmäksi asiaksi. Jotta pakkausten lajittelu olisi mahdollisimman helppoa kuluttajille ja pakkaukset päätyisivät kotitalouksista kierrätykseen asti, kaikkiin yli 3000 Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin lisätään sanalliset lajitteluohjeet.

– Mikään pakkaus, edes kompostoituva, ei kuulu luontoon. On tärkeää muistaa, että ihan jokainen meistä voi minimoida pakkausten ympäristökuormitusta lajittelemalla oikein – kotitalouksien roskat ovat nimittäin arvokasta raaka-ainetta uusille tuotteille, Jäske summaa.

*Tiedonkeruu toteutettiin K-ryhmän asiakasyhteisö K-Kylässä syyskuussa 2021. Kyselytutkimukseen vastasi 1237 kuluttajaa ympäri Suomea.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

Uusi raportti kertoo roskaamisen ja kierrätyksen haasteista saaristossa

Selkeämpi vastuunjako, parempaa yhteistyötä ja vierailijoille helposti saatavilla olevaa tietoa ja materiaaleja. Nämä ovat avainasioita, jotka voivat vähentää roskaamista ja lisätä kierrätystä saaristossa. Useimmat saaristossa vierailevat haluavat valita ympäristön kannalta parhaan tavan toimia, kunhan heille tarjotaan siihen edellytykset. Näin toteavat Pidä Ruotsi siistinä -järjestö, Kuninkaallinen ruotsalainen purjehdusseura (Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS) ja Coca-Cola Ruotsi raportissaan.
Pantstudie-framsida

Tyytyväisten näytteilleasettajien mielestä Scanpack 2024 ylitti odotukset

Scanpack täytti 60 vuotta ja on vahvempi kuin koskaan. Pohjois-Euroopan johtava pakkausalan messutapahtuma houkutteli tänä vuonna enemmän kävijöitä ja näytteilleasettajia kuin edellisellä kerralla – ja palaute oli Svenska Mässanin mukaan erittäin positiivista.
60-arx

Metsä Board suunnittelee lomautuksia

Metsä Board varautuu kartongin heikkoon kysyntään ja aloittaa muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Ne koskevat 1 000 henkilöä Suomessa.
Metsä