
Lantmännenin tutkimussäätiö esitteli äskettäin uusia projekteja vuoden 2024 avoimessa haussa. Kymmenen miljoonaa kruunua sijoitetaan Lantmännenin elintarvike- ja bioenergia-alalla jalostusteollisuuteen. Hankkeiden joukossa on myös biopohjainen muovi.
Elintarvike- ja bioenergia-alan jalostusteollisuuteen liittyvät hankkeet keskittyvät erityisesti palkokasveihin, täysjyvän ja kuidun käytön terveysvaikutuksiin sydämelle ja suolistolle sekä biologisesti hajoaviin muoveihin.
Yhdessä hankkeessa tutkitaan, miten proteiinirakenne vaikuttaa ainesosien toiminnallisuuteen ja mitä niille tapahtuu prosessoinnin aikana. Hanke on erityisen kiinnostava kasvipohjaisten elintarvikkeiden valmistajille, erityisesti hernepohjaisia tuotteita kehittäville.
— Palkokasveilla on monia etuja, kuten korkea proteiini- ja kuitupitoisuus, ja niiden käyttäytyminen prosessoinnin aikana on siksi erittäin mielenkiintoista. Erityisesti kiinnostaa, kuinka herneproteiinisolaatin kaupallistaminen voidaan toteuttaa. Sillä on paljon sovellusmahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa, sanoo Annelie Moldin, Lantmännenin elintarvike- ja energia-alan tutkimus- ja kehitysjohtaja.
Toisessa tärkeässä hankkeessa tutkitaan, miten rukiin täysjyvien käyttö vaikuttaa sydämen terveyteen.
Biologisesti hajoava muovi
Kahdessa hankkeessa valmistetaan biologisesti hajoavaa muovia herneen, vehnän ja kauran tärkkelyksestä. Biopohjaista muovia tehdään filmipuhallustekniikalla, jossa raaka-aineena käytetään bioetanolia.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Lantmännenin tutkimussäätiö työskentelee sen eteen, että hankkeiden tulokset vahvistavat sekä Ruotsin elintarviketeollisuutta että edistävät fossiilivapaata yhteiskuntaa. Tämä voi tapahtua tuoteinnovaatioiden, prosessiparannusten ja uusien liiketoimintamallien kautta, jotka edistävät uusia tai parannettuja liiketoimintamahdollisuuksia ja pitkällä aikavälillä elinvoimaisempaa maataloutta.
— Olemme vuosien varrella rahoittaneet lukuisia tutkimushankkeita, jotka ovat tuottaneet tietoa sekä olemassa oleville että uusille, potentiaalisille liiketoimille. Tästä tiedosta on hyötyä niin elintarviketeollisuudelle kuin kuluttajillekin, sanoo Annelie Moldin.